Legătura dintre hormoni şi sănătatea muşchilor
Fiecare hormon în parte poate influenţa mai multe aparate şi sisteme în mod diferit. Aceştia sunt eliberaţi în sânge, prin intermediul căruia pot ajunge la organele şi sistemele pentru care sunt concepuţi. Dacă există prea puţini hormoni (secreţii insuficiente) sau prea mulţi (hipersecreţie), pot să apară dezechilibre ce afectează bunul mers al organismului. În cele ce urmează vă vom prezenta efectele hormonilor asupra sistemului muscular.
Testosteronul
Testosteronul este un hormon secretat atât la bărbat cât şi la femeie (în cantitate redusă). Acest hormon contribuie la dezvoltarea armonioasă a musculaturii bărbaţilor. În cazul în care există un deficit, acest lucru poate să se reflecte şi asupra sistemului muscular. În egală măsură, dacă există o secreţie prea mare de testosteron la femeie poate să apară o dezvoltare exagerată a musculaturii acestora, asemănătoare cu cea tipic masculină.
Hormonul de creştere
Hormonul de creştere este implicat în dezvoltarea armonioasă a întregului organism. Printre numeroasele roluri pe care le are acest hormon se numără şi dezvoltarea masei musculare. Atât adulţii, cât şi copii care prezintă o secreţie inadecvată a hormonului de creştere prezintă hipotonie musculară şi creşterea ţesutului adipos în raport cu masa musculară. Persoanele cu un nivel scăzut al acestui hormon se plâng de oboseală şi slăbiciune musculară.
Cortizolul
Cortizolul sau hormonul de stres este secretat de către glandele suprarenale. În situaţiile în care există un exces al acestui hormon, pot să apară dureri la nivel muscular şi chiar topirea musculaturii datorită efectului de catabolism proteic pe care îl are acest hormon. Cu alte cuvinte, persoanele care prezintă cortizol în exces prezintă un aspect caracteristic descris în cărţi ca “lămâia pe scobitori” (abdomen mărit de volum cu mâini şi picioare extrem de subţiri). De asemenea, aceştia mai pot acuza şi slăbiciune musculară.
În cazul în care vă confruntaţi cu slăbiciune sau dureri musculare la efectuarea celor mai mici eforturi, este recomandat să vă adresaţi medicului endocrinolog, care, în urma dozărilor hormonale, va putea evalua posibilele dezechilibre existente şi modalităţi terapeutice pentru fiecare situaţie în parte (www.vaxicumsport.ro)
Dr. Alin Popescu - Medic primar medicina sportivă, Secretar General Societatea Română de Medicină Sportivă