Laparoscopia sau chirurgia fără bisturiu
„Laparoscopia este o procedură chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, în funcţie de scopul operaţiei. De regulă, pentru o singură intervenţie, se fac 3 sau 4 găuri mici. Pacientul se află sub anestezie generală şi nu simte nimic“, explică medicul urolog Laurenţiu Deutsch.
Tratează şi depistează boli grave
Laparoscopul este instrumentul care, introdus în cavitatea abdomenului, oferă chirurgului, pe un monitor TV, o imagine foarte precisă, din interiorul cavităţii abdominale sau genitale interne. Prin această intervenţie se pot trata o gamă largă de afecţiuni ginecologice: chisturi ovariene, fibroame, endometrioza, infecţii ale trompelor uterine, sterilizarea feminină definitivă şi infertilitate masculină (varicocelul), trompe blocate, hidrosalpinx (blocarea trompei uterine) sau tratamentul sarcinii extrauterine.
Metoda mai poate fi folosită şi pentru afecţiunile organelor abdominale:„ calculi biliari, litiază veziculară (pietre la fiere), colecistită litiazică, scoaterea splinei deteriorate sau bolnave; hernii inghinale ombilicale, boală de reflux gastroesofagian sau efectuarea unei biopsii“, spune medicul Laurenţiu Deutsch.
Ce presupune intervenţia
În cadrul laparoscopiei, se face o incizie de 1,5 – 2,5 cm la nivelul peretelui abdominal, prin care se introduce un ac, în care se injectează, încet, gaz (dioxid de carbon sau oxid de azot) în abdomen. Gazul ridică peretele abdominal. Apoi, prin incizie, se introduce laparoscopul şi se vizualizează organele. Alte instrumente (precum un mic foarfece sau un forceps) pot fi incluse printr-o altă incizie şi folosite pentru a preleva ţesut, repara leziuni sau drena chisturi. De asemenea, laparoscopului îi poate fi ataşat un laser. La finalul procedurii, incizia este cusută şi acoperită cu un bandaj. După ce tăietura se vindecă, cicatricea va fi foarte mică şi puţin observabilă.
Ştiai că...
...laparoscopia durează, în medie, între 30 - 90 de minute?
Cum te pregăteşti de procedură
„Pregătirea pentru o asemenea procedură implică, de asemenea, toate măsurile luate ca şi în cazurile de intervenţie chirurgicală clasică: internare în spital, set complet de analize preoperatorii. Intervenţia are loc în blocul operator şi în conditii de sterilitate adecvate, anestezie generală cu intubaţie oro-traheală (IOT), terapie intensiva postoperator“, explică medicul Laurenţiu Deutsch.
Când intervenţia s-a încheiat, pacientul este dus într-un salon, unde stă până se trezeşte din anestezie. El îşi poate relua activităţile zilnice după o zi, dar trebuie să evite mişcările solicitante şi să depună efort intens cel puţin o săptămână.
Metoda, nerecomandată persoanelor cu operaţii multiple
Intervenţia nu este indicată celor care au suferit numeroase intervenţii chirurgicale în trecut, au boli cardiace şi pulmonare severe sau suferă de ocluzie intestinală. Obezitatea şi vârsta înaintată sunt alte impedimente în efectuarea intervenţiei.
Nu este lipsită de riscuri
Medicii spun că este posibil ca după laparoscopie să apară complicaţii, însă dau asigurări că incidenţa lor este redusă. Un consult medical este necesar dacă apar: roşeaţă şi edem (umflătură) în jurul inciziei, sângerări la nivelul suturii, febră, dureri abdominale severe, răguşeală ce ţine multe zile.
Sfatul specialistului
Dr. Laurenţiu Deutsch, medic specialist urolog, Spitalul European Polisano, Sibiu
Înainte de realizarea laparoscopiei, pacientul va trebui să semneze un document prin care îşi dă acordul pentru efectuarea acestei investigaţii. Medicul va informa pacientul despre riscurile, modul de realizare şi rezultatele procedurii. Pacientul trebuie să anunţe doctorul despre pastilele pe care le ia, în special anticoagulante, eventualele alergii la medicamente, inclusiv anestezice, iar în cazul femeilor, dacă sunt sau ar putea fi însărcinate.