La ce te expui când iei anticoncepţionale?
Recomandate în general pentru evitarea unei sarcini nedorite, anticoncepţionalele prezintă riscuri ca orice alt medicament. Doar că efectele lor adverse se înregistrează rar.
După cum subliniază medicul specialist de obstetrică ginecologie Elena Bălan, acest lucru se datorează faptului că majoritatea femeilor care le folosesc sunt tinere şi sănătoase. De regulă, aceste medicamente nu sunt indicate femeilor de peste 40 de ani, care sunt mai expuse modificărilor metabolice. În cazul lor, sunt indicate alte metode contraceptive, precum steriletul. Pilulele sunt contraindicate şi persoanelor cu probleme de coagulare a sângelui, deoarece cresc acest risc.
Dintre cele mai frecvent întâlnite efecte adverse, chiar şi atunci când sunt administrate femeilor tinere şi sănătoase, se numără: hemoragiile uşoare între ciclurile menstruale (la începerea tratamentului), flatulenţa, disconfortul la nivelul sânilor, schimbările de dispoziţie, retenţia de lichide, hipertensiunea şi durerile de cap.
Mitul îngrăşării, nu doar un mit
Anticoncepţionalele „de modă veche” aveau un efect mai mult deranjant decât periculos pentru noi, femeile: duceau la apariţia kilogramelor în plus. Şi acest lucru se întâmpla din cauza conţinutului ridicat de estrogen, un hormon feminin vinovat de retenţia de apă şi de mărirea masei de ţesut adipos. În anticoncepţionalele de ultimă generaţie, cantitatea de estrogen este mai redusă. Dacă totuşi observi o modificare la cântar, schimbă-ţi dieta şi începe să faci mai multă mişcare, pentru a reduce retenţia de apă. „În cazul în care creşterea în greutate este alarmantă şi este cauzată de pilulă, este necesară o evaluare medicală şi substituţia cu alt contraceptiv sau chiar cu o altă metodă contraceptivă”, te sfătuieşte Elena Bălan, medic specialist obstetrică – ginecologie la Reţeaua Privată de Sănătate „Regina Maria”, Bucureşti.
Pastila de a doua zi, de două ori pe an!
Un medicament cu consecinţe grave asupra organismului şi cu efecte adverse complexe, pilula de a doua zi (care acţionează în cel mult 72 de ore de la contactul sexual) este recomandată o dată la şase luni. Altfel, poate avea efecte pe termen lung asupra sănătăţii.
Desi unele contraceptive de urgenţă pot fi cumpărate fără reţetă, atitudinea cea mai prudentă în cazul unui contact sexual neprotejat este de a te adresa unui cabinet de planificare familială sau de obstetrică-ginecologie.”Scopul acestui consult este atât excluderea unei sarcini, alegerea metodei contraceptive de urgenţă optime şi cu cele mai puţine efecte adverse, cât şi consilierea în privinţa adoptării unei metode contraceptive pe termen lung”, subliniază medicul Elena Bălan. Dintre efectele adverse ale pilulei de a doua zi, menţionăm: sângerările neregulate reduse cantitativ, dereglarea datei menstruaţiei, durerile abdominal, greţurile, vărsăturile şi migrenele.
Dr. Elena Bălan
Medic specialist de obstetric ginecologie
Reţeaua Privată de Sănătate „Regina Maria”
Bucureşti
Grupele de risc
Dată fiind pluralitatea efectelor adverse ale anticoncepţionalele orale, ele trebuie administrare cu prudenţă sau contraindicate la anumite paciente cu:
- fumătoare cu vârsta de peste 35 ani;
- cu boală hepatică: hepatite; ciroze etc;
- cu hipertensiune arterială; cardiopatie ischemică sau boală vasculară cerebrală
- cu diabet zaharat;
- cu boli renale: pielonferite; glomerulonefrite;
- cu istoric de tromboze venoase;
- cu intervenţii chirurgicale recente sau cu traumatisme soldate cu imobilizare prelungită, ce creşte riscul de tromboză venoasă.
Combinaţia contraceptivelor cu fumatul este periculoasă pentru femeile care fumează peste 10 ţigări pe zi. În cazul lor, riscul unui infarct este de 7-9 ori mai mare decât la femeile care nu iau pilule contraceptive şi nu fumează.
Potrivit studiilor, probabilitatea trombozei creşte în cazul femeilor de peste 35 de ani, mai ales dacă sunt fumătoare. Din cauza hormonilor din compoziţie, pilula poate modifica nivelul lipidelor şi pe cel al glucozei din sânge.