Investigaţiile cu raze x, între avantaje şi riscuri

9 noiembrie 2015   Tratamente

Radiografiile, tomografiile, mamografiile, osteodensitometria DEXA şi scintigrafiile sunt teste care prespun iradierea cu raze X, cunoscute şi ca raze Röntgen. „Radiaţia X este o radiaţie ionizantă, utilizarea ei iresponsabil putând duce la îmbolnăviri în locul unui beneficiu.

De aceea, orice indicaţie radiologică şi computer-tomografică trebuie bine cântărită şi analizată, în favoarea pacientului“, explică conf. univ. dr. Adrian Şanta, medic primar radiologie şi imagistică medicală la Spitalul European Polisano din Sibiu. Ce riscuri implică pentru sănătate Investigaţiile cu raze X nu trebuie efectuate decât după ce s-au folosit toate metodele de diagnostic care nu presupun iradiere. Şi asta deoarece radiaţiile pot avea efecte nocive pentru sănătatea persoanei: asupra pielii (tulburări de pigmentare), ochilor (cataractă, conjunctivită), dar pot creşte şi riscul de apariţie a sclerodermiei sau a atrofiei (pierderea masei musculare).

De asemenea, cantitatea mare de radiaţii poate afecta ţesutul din care se formează celulele sangvine, iar studiile au arătat că există legătură între acestea şi apariţia cancerului.

Specialiştii spun că riscurile iradierii depind de mai mulţi factori, printre care vârsta pacientului, doza de radiaţii, de cât de des este expus acestora, dar şi de organul examinat (sânii, ovarele şi testiculele sunt mai sensibile la razele X).

Unitatea de măsură pentru radiaţiile emise în timpul testelor cu raze X este milisievertul (mSv). Potrivit specialiştilor de la Colegiului American de Radiologie şi cei de la Societatea de Radiologie din America de Nord, doza maximă de radiaţii acumulată într-un an nu ar trebui să depăşească 20 mSv. De exemplu, doza de iradiere pe care o asimilează organismul în urma unei radiografii pulmonare variază între 0,1-0,6 mSv.

Radiografie dentară 0,02 mSv

Densitometrie osoasă 0,01-0,05 mSv

Mamografie 1-2 mSv

CT toracic sau pelvis 4-8 mSv

CT complet 10-12 mSv

Radiaţii din mediu 3 mSv/an

Ştiai că…

… nu doar în urma investigaţiilor cu raze X suntem expuşi radiaţiilor? Călătoria cu avionul ne iradiază, dar şi substanţele radioactive din mediul înconjurător.

Imagistica medicală a evoluat în ultimii ani, aducând multe noutăţi, de mare folos pentru a depista afecţiunile tot mai greu de diagnosticat. Dacă în urmă cu 15 ani se făcea angiografie aortică directă, test riscant şi iradiant, azi se fac proceduri cu iradiere redusă şi confort sporit pentru pacient (doar o injecţie în venă periferică).

Azi, toate aparatele de tomografie moderne au sisteme automate de reducere a dozei, adaptată la caracteristicile pacientului, de multe ori chiar şi fără intervenţia radiologului.

Cu toate acestea, nu toţi clinicienii au reuşit să ţină pasul cu această tehnică, de aceea este obligatorie discuţia cu radiologul în privinţa metodei optime de diagnostic, de multe ori proceduri noi, neiradiante.

Mai multe