În ce constă operaţia de cataractă

10 iulie 2017   Tratamente

Cataracta apare atunci când lentila anatomică a ochiului, numită cristalin, care direcţionează lumina către retină, îşi pierde transparenţa. Din această cauză, fasciculul luminos va fi distorsionat sau blocat. Cristalinul devine tulbure, vederea se înceţoşează, condusul pe timp de noapte începe să fie dificil din cauza strălucirii farurilor, iar culorile se estompează. Pictorul impresionist Claude Monet, care avea cataractă, ajunsese să îşi aleagă culorile citind etichetele de pe tuburile de vopsea. „Nuanţele de roşu au căpătat o tentă noroioasă”, se plângea el.

Foarte multe persoane cu vârste de peste 50 de ani suferă de această boală, iar după 75 de ani riscul creşte şi mai mult. Cataracta este nedureroasă şi evoluează încet, astfel încât mulţi dintre cei afectaţi nu observă modificări ale vederii până la vârsta de 60 de ani, moment în care afecţiunea poate să fi devenit deja severă. În acest caz, singura soluţie este intervenţia chirurgicală.

Care sunt simptomele

• Înceţoşarea sau diminuarea treptată a vederii;

• Sensibilitate crescută la lumina soarelui sau a farurilor de la maşini;

• Perceperea de halouri în jurul luminilor;

• Schimbări în percepţia culorilor, care apar mai estompate;

• Vedere dublă;

• Modificări ale dioptriilor în cazul celor care poartă ochelari sau lentile de contact.

Ce implică intervenţia

Mai întâi, ai nevoie de ochelari mai puternici, de o iluminare de interior mai bună şi de ochelari de soare pentru exterior. Totuşi, în timp, cataracta se va agrava şi atunci va trebui să fie operată, pentru a fi corectată printr-un implant intraocular.

Chirurgul oftalmolog va face o mică incizie, va scoate cristalinul afectat şi îl va înlocui cu un implant permanent, din plastic sau silicon. Procedura durează cel mult o oră şi se desfăşoară sub anestezie locală.

Ochii nu vor fi operaţi simultan, ci separat, la aproximativ 6-8 săptămâni distanţă. Astfel, dacă după intervenţie apar complicaţii la un ochi, medicul se poate gândi la o altă soluţie pentru celălalt. Un alt motiv pentru abordarea separată este faptul că după operaţie este necesar un pansament ocular, timp de cel puţin 24 de ore. Iar vederea ochiului operat nu se ameliorează instantaneu.

În peste 90% din cazuri, după intervenţia chirurgicală vederea este îmbunătăţită. În general, ea nu va mai fi aceeaşi ca în tinereţe, dar persoana va vedea mult mai bine ca înainte. Totuşi, în continuare va putea fi nevoie de ochelari sau de lentile de contact, pentru citit sau pentru vederea la distanţă.

E bine de ştiut că această operaţie nu poate fi efectuată cu laserul, ca alte intervenţii în chirurgia oculară. Laserul poate fi folosit doar după mai multe luni de la operaţie, pentru a curăţa membrana din spatele cristalinului implantat, în cazul în care şi aceasta se opacifiază.

Sfatul specialistului

Dr. Elena Dorina Popa, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale

Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical. În prezent, dispunem de o tehnică modernă – facoemulsificarea. Este o tehnică minim invazivă cu incizii mici, de 1 şi 2 mm, prin care, cu ajutorul ultrasunetelor, se „curăţă “ cataracta. Apoi, tot prin aceste incizii se injectează cristalinul artificial. Acest cristalin artificial este monofocal şi corectează vederea la distanţă. Dar mai sunt şi cristalinele „premium”, cele multifocale şi torice, cu ajutorul cărora obţinem o corecţie a astigmatismului şi a prezbiopiei, eliminând complet ochelarii de vedere. Cu această tehnică modernă, rezultatele şi recuperarea dupa operaţia de cataractă sunt foarte rapide.

Mai multe