Guta, boala care modifică stilul de viaţă

26 ianuarie 2015   Tratamente

Guta este o formă de artrită şi este însoţită de durere, edem, roşeaţă şi inflamaţie, precum şi prin reducerea până la minimum a funcţionalităţii articulaţiei afectate.

Boala este mai des întâlnită la bărbaţi şi este cauzată de excesul de acid uric din sânge (hiperuricemie). Atunci când nivelul acidului uric creşte foarte mult, se formează cristale de urat, care se depun apoi la nivelul articulaţiilor. De ce apare Nu toate persoanele care au hiperuricemie fac şi gută dat fiind că există şi alte cauze ce pot declanşa boala. Printre acestea, se numără: obezitatea, consumul excesiv de alcool, hipertensiunea, medicamentele diuretice şi cele împotriva tuberculozei, aspirina, leucemiile, limfoamele, hipotiroidismul, unele afecţiuni genetice, ereditatea (rude de gradul I care au această afecţiune), boala renală cronică.

Guta este o boală invalidantă. Fără tratament, episoadele acute pot evolua în gută cronică, ajungând până la distrugerea suprafeţelor articulaţiilor şi deformarea lor.

Guta poate fi prevenită şi ţinută sub control adoptând un stil de viaţă echilibrat şi un tratament medicamentos care reduce valorile acidului uric. Printre modificările eficace ale alimentaţiei şi ale stilului de viaţă se numără reducerea consumului de carne şi fructe de mare.

De asemenea, un aport de vitamina C de 1.500 mg pe zi scade riscul de apariţie a gutei cu 45%.Consumul de cafea – nu şi de ceai – este considerat de o echipă de cercetători de la Universitatea din British Columbia că ar reduce riscul de apariţie a gutei. Este indicat să se consume multă apă care ajută la eliminarea acidului uric, împiedicând astfel depunerea lui în ţesuturi.

Citeşte şi:

- Trei plante de ajutor în caz de gută

- Gută? Iată cum o ţii sub control!

- 4 alimente indicate în caz de gută

Ar trebui evitate consumul de alcool în exces, slăbirea sau îngrăşarea bruscă, dar şi sporturile care exercită o presiune prea mare pe articulaţii. Mulţi au atacuri de gută în perioada sărbătorilor de iarnă, când aceste se consumă în exces carne.

Purinele sunt substanţe naturale ce se găsesc în toate celulele corpului şi în aproape toate alimentele. Această substanţă contribuie la formarea acidului uric, de aceea, este bine să eviţi alimentele care o conţin.

Alimente cu un conţinut de purine foarte ridicat (până la 1000 mg/porţie): hamsii, creier, sosuri, rinichi, ficat, sardine, organe, bere.

Alimente cu un conţinut de purine ridicat şi moderat (5-100 mg/porţie): sparanghel, bacon, carne de vită, limbă de viţel, conopidă, pui, supă de pui, raţă, gâscă, fasole boabe, linte, ciuperci, carne de miel, fulgi de ovăz, scoici, mazăre, biban, porc, iepure, somon, oaie, scoici, spanac, burtă, păstrăv, ton, viţel, carne de vânat.

Alimente cu un conţinut scăzut de purine (sub 100 mg/porţie): pâine, unt, ciocolată, margarină, cereale, cafea, condimente, pâine de porumb, lapte degresat, macaroane, nuci, măsline, murături, ulei, ouă, orez, sare, zahăr, ceai, legume, oţet, faină albă.

Ştiai că...

...Henric al VIII-lea a suferit de gută? De la el se trage şi denumirea gutei drept „boala regilor”.

Mai multe