Greşeli care întârzie vindecarea

9 martie 2017   Tratamente

Iei antibiotice atunci când nu e nevoie

Pentru o afecţiune banală, ca răceala de pildă, antibioticele ar fi bine să fie ultimele la care apelezi. Tratamentele mai puţin agresive te ajută în acest caz, cele care alungă tusea sau a nasul înfundat. Ce rişti? Antibioticele luate când nu este cazul îţi pot afecta ficatul. În plus, acest obicei creşte rezistenţa bacteriilor şi virusurilor, iar când vei avea cu adevărat nevoie de ele, nu-şi vor mai face efectul.

Opreşti tratamentul după dispariţia simptomelor

Observi că semnele bolii au dispărut şi alegi să reduci doza de medicament recomandată de medic sau să încetezi tratamentul? Nu renunţa atât de uşor! Dacă procedezi aşa în situaţia în care eşti hipertensiv, este posibil ca oprirea medicaţiei să crească vertiginos tensiunea arterială, fapt care ar putea duce la accident vascular cerebral. Dacă opreşti tratamentul unor boli respiratorii, cresc şansele ca aceasta să revină în scurt timp şi să-ţi afecteze sistemul imunitar, în timp.

Încerci să te tratezi singur

Un obicei al multora este să renunţe la consultul medical, mai ales dacă au o afecţiune uşoară sau fără simptome severe, şi să apeleze la tratamente testate de cunoştinţe sau care au dat rezultate bune în trecut. Boala se poate agrava, provoacă diverse complicaţii sau, în cel mai bun caz, dispare, dar recidivează. Tratamentul tusei poate să favorizeze mascarea unei boli grave a plămânilor.

Nu spui medicului ce alte medicamente iei

Dacă te-ai decis să te adresezi unui medic, anunţă-l dacă urmezi un alt tratament decât acela pe care ţi-l recomandă. E un mod să te protejezi de efecte secundare cumulate sau de interacţiuni nedorite între mai multe tipuri de medicamente.

Creşti dozele

Luate într-o cantitate mai mare decât cea indicată pe prospect sau de medic, tratamentele medicamentoase duc la dezechilibre sau dau dependenţă. Un banal spray nazal, folosit o perioadă lungă de timp, are un efect scăzut sau creează dependenţă.

Mai multe