Faţetele dentare: ce sunt şi când sunt indicate

18 noiembrie 2020   Tratamente

Ne place să zâmbim, pentru că un zâmbet curat şi luminos transmite sănătate, încredere, pozitivitate. Ştiai că un astfel de zâmbet este tipic oamenilor de succes? Scopul nostru, al tuturor, ar trebui să fie acela de a avea un zâmbet frumos. Iar în prezent, acest lucru este realizabil.

Datorită celor mai noi inovaţii tehnologice din domeniul dentar, este posibil să obţii un zâmbet perfect chiar şi fără operaţii invazive. Să aflăm cum!

Faţetele dentare reprezintă o manoperă de cosmetizare estetică a dinţilor frontali superiori şi/sau inferiori cu indicaţii specifice fiecărui caz în parte. Faţetele sunt utile pentru schimbarea formei, a culorii, lungimii şi poziţiei dinţilor naturali. Cu ajutorul acestora te poţi bucura de dinţi mai albi şi mai strălucitori decât oricând. Faţetarea dinţilor este o procedură specifică esteticii dentare, prin care faţetele dentare se aplică pe dinţi, rezolvând una sau mai multe probleme de natură estetică, precum: culoarea (dinţi pătaţi, decoloraţi); spaţierea (dinţi cu spaţii mari între ei, strungăreaţă); alinierea (dinţi strâmbi) şi forma (dinţi sparţi, ciobiţi).

 „Analiza şi, practic, consultaţia iniţială pentru faţetele dentare constau în scanarea intraorală a dinţilor şi realizarea unor poze de diagnostic, pe care medicul le transmite laboratorului de tehnică dentară, unde începe <gândirea> faţetelor, exprimată prin termenul de <wax-up>. Transmiterea acestor detalii în cavitatea bucală se face prin faza de <mock up>, care reprezintă testarea non invazivă (nu afectează ireversibil dintele) a faţetelor, cu un material special numit Luxatemp Star.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, implantolog cu o vastă experienţă.

Astfel, pacientul poate vedea şi vizualiza forma şi eventuala transformare, de care poate beneficia cu ajutorul faţetelor dentare. „De obicei, majoritatea cazurilor necesită şlefuirea dinţilor, pentru a asigura un strat suficient de gros al ceramicii, care să permită refacerea corectă a morfologiei şi a esteticii dinţilor. Practic, cu cât şlefuim mai mult din dinţi, cu atât efectul estetic este mai intens. Tipul ceramicii şi cantitatea de ţesut dentar şlefuit se calculează la fiecare pacient în parte. După ce se aprobă această parte de <run trial> al viitoarelor faţete, se trece la şlefuire, scanare şi fabricarea faţetelor de către tehnicianul dentar, şi apoi cimentarea acestora pe dinţi.”, adaugă specialistul.

Timpul necesar al intervenţiei depinde foarte mult de numărul faţetelor, care poate varia de la 2, la 6, 10 sau chiar 20. Durata de viaţă a faţetelor este în medie de 5 până la 10 ani.

Orice persoană îşi poate pune faţete? Chiar şi la 70 de ani? „DA. Oricine poate beneficia de faţete, atâta timp cât se încadrează în indicaţiile specifice acestora (dinţi fără carii sau plombe prezente, care nu au fost anterior şlefuiţi pentru coronă sau alte tratamente stomatologice). În cazul în care există un dinte lipsă în zona frontală, acesta se rezolvă separat, iar dinţii vecini se pot cosmetiza cu faţete pentru un efect estetic.”, punctează dr. Nassar.

Mai multe