Evită aceste alimente când iei antibiotice! Sfatul specialistului

11 ianuarie 2025   Tratamente

Când urmezi un tratament cu antibiotice, este important să acorzi atenție dietei. Unele alimente interferează cu metabolizarea medicamentelor și încetinesc procesul de recuperare, iar altele cresc probabilitatea efectelor secundare.

Anumite alimente pot afecta eficienţa antibioticelor

Antibioticele sunt medicamente puternice în tratamentul infecțiilor bacteriene. Când urmezi un astfel de tratament, este recomand să renunți la unele alimente și băuturi. Nutriționistul Nadia Eperjessy recomandă, mai ales în această perioadă, evitarea consumului de alcool, deoarece poate amplifica efectele secundare ale medicamentelor și interfera cu procesul de vindecare. În cazul asocierii antibioticelor cu consumul de alcool, pot exista reacții, precum: înroșirea feței, dureri de cap, greață, vărsături și ritm cardiac rapid. Unele antibiotice pot încetini metabolizarea cofeinei, ceea ce poate intensifica efectele cafelei, cum ar fi agitația și insomnia, iar cel mai bine este că consulți medicul pentru recomandări specifice.  

Lactate

Calciul din produsele lactate (lapte, iaurt, brânză) poate interfera cu anumite clase de antibiotice, cum sunt tetraciclinele și fluorochinolonele. Ca urmări, calciul ar putea împiedica absorbția acestora, ceea ce scade eficiența tratamentului. Ideal este să fie evitat aportul de calciu atât în timpul tratamentului, cât și la 48 de ore după terminarea acestuia.

Cereale integrale

Fibrele alimentare care se găsesc din belșug în compoziția alimentelor, precum: linte, fasole și cereale integrale, pot afecta absorbția antibioticelor. De asemenea, fibrele accelerează tranzitul intestinal, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra florei intestinale, deja sensibilă la tratament.  

Citricele şi roşiile

În prezența unui mediu acid, anumite antibiotice, așa cum sunt cele din clasa macrolidelor, pot avea o absorbție redusă. Alimente bogate în acizi sunt: portocalele, lămâile, grepfrutul, roșiile și produsele care le conțin, oțetul și băuturile carbogazoase.  

Mezeluri

Consumul alimentelor procesate, cu adaos mare de zahăr și sare, scade capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Evită, mai ales în perioada tratamentului, să consumi alimente, precum: burgeri, mezeluri, chipsuri, pizza congelată și mâncăruri din conserve!

Ce spune specialistul

Nadia Eperjessy, nutriționist-dietetician, explică: "În contextul unui tratament cu antibiotice, anumite alimente ar trebui evitate, în timp ce altele ar trebui consumate pentru a susține sănătatea generală. În primul rând, recomand ca în această perioadă să evitați produsele de patiserie, dulciurile bogate în zahăr și alimentele prăjite. Aceste alimente suprasolicită sistemul imunitar și pot încetini procesul de recuperare. La fel și sucurile carbogazoase. Acestea conțin cantități mari de zahăr și aditivi care pot afecta negativ sănătatea digestivă și pot interfera cu procesul de vindecare. Grijă la lactate, atât înainte, cât și după administrarea antibioticului, pentru că pot interfera cu absorbția unor antibiotice, cum ar fi tetraciclinele și ciprofloxacina! Aceeași poveste și cu sucul de grapefrut. Poate interfera cu metabolizarea antibioticelor, afectând nivelul acestora în sânge. Recomandat în această perioadă să se acorde atenție alimentelor bogate în probiotice şi prebiotice pentru menținerea echilibrului florei intestinale. De asemenea, pentru repararea țesuturilor și funcționarea optimă a sistemului imunitar, este important să se consume proteine slabe. Puiul, curcanul, peştele şi leguminoasele bogate în proteine vegetale sunt surse excelente. Să nu uităm de hidratare! Este esențial să se consume suficiente lichide, în special apă, pentru a preveni deshidratarea".

@Shutterstock

Mai multe