Eşti stresat? «Vinovate» pot fi enzimele!

4 februarie 2012   Tratamente

Enzimele sunt proteine fără de care procesele din organism ar avea loc mult mai lent. Sau chiar deloc! Fiecare dintre noi se poate „lăuda” cu peste 3.000 de enzime, care acţionează ca mici roboţi, cu funcţii precise.

Unele au rol în digestie, altele în respiraţie, circulaţia sângelui şi în susţinerea imunităţii. Spre exemplu, în cazul unei răni, enzimele sunt cele care ajută la coagularea sângelui şi la vindecarea rănii.

Enzimele mai au şi rolul de a combate bacteriile şi virusurile, de a distruge toxinele şi de a descompune grăsimile din sânge. Există enzime care au un rol important în procesele genetice, acestea selectând cele mai bune gene de la mamă şi de la tată, formând astfel AND-ul copilului. Şi tot enzimele sunt cele care încetinesc îmbătrânirea.

Nici prea multe, nici prea puţine

Indigestia, balonările, arsurile la stomac, crampele, constipaţia sau diareea sunt câteva dintre simptomele care-ţi arată că organismul duce lipsă de enzime. Un dezechilibru enzimatic favorizează apariţia migrenelor, a oboselii cronice, a obezităţii, a bolilor metabolice şi a disconfortului general.

Însă şi un nivel prea mare de enzime poate fi semnul unor boli. Astfel, un număr mare de enzime cardiace, de pildă, poate arăta instalarea unor afecţiuni de inimă ori chiar indică riscul de a face un infarct.

Indispensabile pentru digestie

Unele enzime sunt produse de organism (cum sunt cele metabolice şi cele digestive), iar pe altele le luăm din alimente. Enzimele metabolice, numite şi ,,scânteia vieţii”, sunt implicate în creşterea şi dezvoltarea oaselor şi a ţesuturilor, iar numărul acestui tip de enzime produse de organism scade pe măsură ce îmbătrânim.

La rândul lor, enzimele digestive, produse de glandele salivare, stomac, intestin, pancreas şi ficat, sunt implicate în aducerea nutrienţilor din alimente într‑o stare cât mai simplă pentru a putea fi asimilate de organism.

O altă categorie de enzime sunt cele aduse organismului din alimente precum fructele, legumele, nucile, seminţele, germenii de grâu, laptele nefiert şi ouăle. ­Este bine să ştii că prin gătire, fructele şi legumele îşi pierd enzimele.

Suplimentele cu enzime, «dependente» de magneziu

Enzimele pot fi administrate şi sub formă de suplimente în multe probleme de sănătate. Printre acestea, se numără pancreatita, ulcerul gastric şi duodenal şi litiaza biliară. Suplimentele cu enzime au şi efect antiinflamator şi antialergic, putând fi administrate şi în oboseală cronică, în rinită alergică sau în artrită.

„Multe enzime sunt activate sau dependente de magneziu, de aceea trebuie luat în considerare şi acest aspect în evaluarea unui pacient pe care îl suspectăm de deficit enzimatic”, ne lămureşte Garofiţa Nicolae, medic de familie la clinica Garomed din Bucureşti.

Medicamentele cu enzime sunt utilizate şi în terapia anticancer (leucemie), deoarece suprimă substanţele implicate în dezvoltarea celulelor „bolnave”. Terapia cu enzime poate accelera procesul de vindecare şi recuperare.

Doctor Click! Sănătate te sfătuieşte

Dr. Călin Ciubotaru, medic primar medicină de familie

Legume şi fructe, surse de enzime

Enzimele sunt substanţe care participă la diverse procese din organism, favorizându-le prin grăbirea acestora sau chiar finalizarea lor. Există multe tipuri de enzime în organismul uman, însă cele mai cunoscute sunt cele digestive (polivitamine).

Sucurile digestive conţin, la rândul lor, enzime care au un rol foarte important în absorbţia alimentelor. În plus, enzimele mai au şi rolul de sinteză a proteinelor, dar şi de mediere a reacţiilor care au loc în celulele noastre.

Vitaminele sunt, la rândul lor, enzime, iar lipsa acestora poate duce la apariţia carenţelor şi a diferitelor afecţiuni, precum anemia. Este important să consumăm legume şi fructe proaspete, deoarece sunt surse de enzime.

Mai multe