Dr. Florin Ioan Bălănică: „Trebuie să tratăm pacienţii, nu bolile“
Click! Sănătate: În România se pun diagnostice pe bandă rulantă, fără a se ţine cont de particularităţile fiecărui pacient. Ce înseamnă medicina personalizată?
Dr. Florin Ioan Bălănică: medicina personalizată vine tocmai în întâmpinarea acestei situaţii. Astfel, în medicina personalizată, diagnosticul se stabileşte după o analiză foarte atentă a stării de sănătate a pacientului.
Această analiză (denumită medical anamneză) va ţine cont de stilul său de viaţă, dieta alimentară, mediul de lucru, nivelul de stres, riscurile la care eşti predispus din punctul de vedere al bolilor existente în familie, dar şi de un set complet de analize şi investigaţii medicale.
Corelarea tuturor acestor informaţii este esenţială pentru identificarea diagnosticului corect. Totodată, este punctul de plecare pentru tratamentul adecvat, potrivit problemelor de sănătate ale fiecărui pacient în parte. Odată clarificat diagnosticul, consilierul personal de sănătate stabileşte împreună cu pacientul care sunt paşii următori pentru rezolvarea problemei de sănătate.
Click! Sănătate: În ce constă medicina personalizată, aşa cum o vedeţi dvs. ca pioner al acesteia în ţara noastră?
F.I.B.: Medicina personalizată este un model nou de abordare medicală a pacientului, bazat pe integrare şi precizie în diagnostic, pe care am decis să o aduc în România pentru beneficiile pe care le asigură pacientului.
În calitate de consultant personal de sănătate, sunt în permanenţă alături de pacienţii mei, în folosul cărora pun atât toate cunoştinţele medicale, cât şi resursele umane pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului: o reţea extinsă de specialişti din toate ariile terapeutice, atât din ţară, cât şi din străinătate.
Click! Sănătate: Ce v-a convins să lansaţi pe piaţa românească această nouă abordare a serviciilor medicale?
F.I.B.: De multe ori, pacienţilor din România li se întâmplă să ajungă la nenumărate cabinete şi să primească diagnostice şi tratamente diferite pentru aceeaşi afecţiune.
Din această cauză, se simt confuzi, chiar deznădăjduiţi văzând că nu obţin rezultatul dorit. Medicina personalizată presupune existenţa unui singur consultant care analizează în detaliu tot ceea ce ţine de sănătatea pacientului.
Totodată, acesta integrează informaţiile medicale primite de la specialişti sau investigaţiile medicale recomandate pacientului şi construieşte planul de tratament pe baza unui diagnostic corect şi precis.
Click! Sănătate: Cum aţi reuşit să construiţi o structură în care să puneţi în centru pacientul şi nevoile lui?
F.I.B.: În 20 de ani, am văzut şi din perspectiva de pacient şi din cea a specialistului în sănătate, care sunt problemele, frustrările şi nevoile pacienţilor. Medicina personalizată este singura care răspunde acestor nevoi şi are în centrul atenţiei interesele fiecărui pacient.
Am investit permanent efort în crearea unei echipe medicale care este alcătuită din sute de medici specialişti din ţară sau din străinătate, cu care colaborez pentru binele pacienţilor mei. Trebuie să tratăm pacienţii, şi nu bolile, pentru că acestea nu mai sunt chiar aşa cum am învăţat din tratatele de medicină.
Totodată, patologia pacienţilor a depăşit limitele unei specialităţi, cea mai bună variantă de lucru fiind munca în echipe medicale multidisciplinare.
Click! Sănătate: Cât de mult durează să faceţi o anamneză?
F.I.B.: Durata acestei analize complete a stării de sănătate depinde de starea fizică şi emoţională a fiecărui pacient. În general, după câteva şedinţe putem să evaluăm situaţia medicală.
Click! Sănătate: Este bine sau nu să căutăm leacurile şi bolile pe internet?
F.I.B.: Atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate, oamenii simt nevoia să facă ceva cât mai rapid pentru a rezolva situaţia. O căutare pe internet durează numai câteva minute, însă informaţiile sunt mult prea generale încât să fie relevante pentru ei, în mod particular.
Diabetul unei persoane poate să aibă alte cauze şi alte riscuri asociate decât ale altui pacient. Cea mai bună abordare este investigarea problemei la specialist şi găsirea tratamentului care i se potriveşte cel mai bine respectivului pacient, şi nu tuturor celor care au acelaşi diagnostic.
Cu toate acestea, nu putem opri pacienţii să caute rezolvarea problemelor lor de sănătate pe internet. De aceea, mi-am propus să informez în mod corect pacienţii mei, prin informaţie medicală de bună calitate, interesantă, prin articolele publicate periodic pe blogul meu (http://www.doctorbalanica.ro/blog/).
Click! Sănătate: Cum se pune un diagnostic corect, după părerea dvs.?
F.I.B.: Diagnosticul este rareori o chestiune care depinde de un singur element. În general, la o problemă medicală contribuie mai mulţi factori. Diagnosticul corect ţine seama atât de simptome, cât şi de cauze şi consultantul personal de sănătate trebuie să aibă în vedere rezultatul investigaţiilor medicale, istoricul medical al pacientului, bagajul său genetic, stilul de viaţă şi starea sa fizică şi emoţională.
Click! Sănătate: Cum vă asiguraţi că analizele de laborator sunt corecte?
F.I.B.: Colaborez cu cele mai bune laboratoare şi clinici din ţară şi din străinătate, a căror precizie şi corectitudine le-am testat şi confirmat de foarte multe ori în ultimii ani. Am vizitat personal toate aceste instituţii personale pentru a trăi circuitul pacientului meu şi a mă asigura că acesta primeşte cea mai bună atenţie şi tratament corect.
De multe ori am testat personal anumite manevre medicale. Totodată, corelez rezultatele analizelor de laborator cu simptomatologia clinică a pacientului şi, dacă am cele mai mici îndoieli, nu ezit să mă asigur de corectitudinea lor, fără a crea disconfort pacientului.
Click! Sănătate: Un pacient care vine pentru prima oară la dvs. vă roagă să-l îndrumaţi către un medic bun, despre care vă şi cere informaţii. Ce-i spuneţi?
F.I.B.: Înainte de alte recomandări, este foarte important să-mi fie foarte clar cu ce problemă se confruntă pacientul, să fiu convins că diagnosticul este unul corect şi exact. Ulterior, îl pot îndruma către specialistul sau specialiştii potriviţi pentru situaţia sa.
Este foarte important de menţionat că în multe cazuri este nevoie de o echipă formată din mai mulţi medici, cu diverse specialităţi, pentru a analiza toate efectele şi posibilele implicaţii ale unei boli.
Click! Sănătate: Recomandaţi pacienţilor şi tratamente sau operaţii la clinici din străinătate?
F.I.B.: În funcţie de particularităţile şi de complexitatea problemei, recomand pacienţilor mei fie soluţii disponibile în România, fie tratamente sau operaţii de care pot beneficia în clinici sau spitale din străinătate.
De asemenea, îi însoţesc pe pacienţii mei ori de câte ori este nevoie, fiindu-le alături inclusiv în cazul unor intervenţii în străinătate, dacă acest lucru le oferă confortul psihic şi fizic de care au nevoie. Colaborez cu centre medicale, laboratoare şi spitale din mai multe ţări: Austria, Germania, Turcia şi Grecia.
Click! Sănătate: Când recomandaţi un tratament sau o intervenţie în străinătate?
F.I.B.: Aceste recomandări vin în momentul în care pacientul nu poate beneficia în România de servicii medicale similare cu cele din afara ţării sau când pacientul îşi doreşte în mod special să fie tratat în străinătate. În aceste cazuri, pacientul este investigat complet şi corect în ţară, raportat la afecţiunea de care suferă, iar apoi este programat în străinătate pentru intervenţia necesară.
O etapă importantă este şi faza postintervenţie chirurgicală (sau recuperarea), care, de cele mai multe ori, se desfăşoară în ţară şi căreia eu îi acord toata atenţia mea.
Click! Sănătate: Unde îi trimiteţi pe pacienţi: la stat sau la privat, de obicei?
F.I.B.: Reţeaua de medici pe care am construit-o include specialişti care îşi desfăşoară activitatea şi în sistemul de stat, şi în privat. Recomandările pe care le fac pacienţilor mei ţin cont de fiecare caz în parte, de situaţia lor medicală şi posibilităţile de soluţionare a acestei situaţii într-un sistem sau în altul. Mă interesează numai interesul pacientul în a se afla în faţa specialistului potrivit.
Click! Sănătate: Sunt pacienţi care cer şi o a doua opinie? Ce le spuneţi?
F.I.B.: Am pacienţi care au ajuns la mine pentru a obţine a doua părere, dar şi pacienţi care vor să discutăm deoarece simt că ceva este în neregulă cu sănătatea lor, deşi analizele le-au ieşit bine. Şi într-un caz, şi în celălalt, anamneza porneşte de la zero – de la discuţiile cu pacientul, impactul stilului de viaţă şi examinarea analizelor medicale.
Click! Sănătate: Ce sfaturi aveţi pentru cei care îşi propun să trăiască sănătos?
F.I.B.: Îi felicit pe cei care decid că este momentul să facă ceva bun pentru sănătatea lor şi pentru a-şi păstra starea de bine cât mai mult timp. Recomandarea mea este aceea de a se adresa unui specialist, deoarece „a trăi sănătos” este ceva mult prea general pentru a putea fi aplicat fiecărei persoane în parte, după bunul plac.
Ce este sănătos şi bine pentru o anumită persoană poate fi periculos pentru altcineva. De exemplu, spunem că joggingul este minunat pentru sănătate, însă nu şi dacă vorbim de persoane care au un risc neidentificat la coloana vertebrală sau de natură cardiologică. Medicina omului aparent sănătos ar trebui să fie o specializare în sine.
De aceea, cei care doresc să facă un pas înainte pentru sănătatea lor trebuie să meargă la un specialist, un consultant personal de sănătate, pentru a le realiza o analiză a stării de sănătate şi pentru a le întocmi un Plan de Prevenţie Personalizat.
Click! Sănătate: Unde vedeţi medicina personalizată peste 10 ani, în România?
F.I.B.: Dacă pe plan mondial vorbim despre medicina personalizată de aproximativ 15 ani, în România aceasta este şi mai recentă. Am introdus medicina personalizată în acest an în ţară, cu scopul de a le oferi pacienţilor o abordare diferită de cele existente în România şi sunt de părere că tot mai multe persoane vor alege medicina personalizată atunci când vine vorba despre sănătatea lor şi a celor apropiaţi.
Deşi abordarea mea este nouă în România, reacţiile oamenilor sunt foarte bune până în acest moment. Faptul că sunt contactat de persoane din cercul apropiat de cunoştinţe al celor pe care i-am tratat deja îmi spune că oamenii sunt foarte mulţumiţi de această abordare si de serviciile mele de Consultant Personal de Sănătate. Doctor Florin Ioan Bălănică Personal Health Specialist - Medic generalist timp de 8 ani la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central din Bucuresşti. - A ocupat 12 ani poziţii de management în centre medicale şi spitale private, începând din 2002. - A introdus pentru prima oară în România un sistem de management al calităţii conform cu standardele europene în vigoare aplicabile în domeniul medical, într-o companie medicală privată, în 2001. - A proiectat, organizat şi condus deschiderea unei reţele de 43 de clinici medicale şi 9 laboratoare în cadrul MedCenter. - În 2004, a urmat programul de management al Open University din Marea Britanie. - A absolvit două masterate la Universitatea Bucureşti, în managementul sistemului medical, în 2007, şi în managementul asigurărilor medicale, în 2008. - Între 2010-2013 a obţinut o serie de certificări oferite de instituţii naţionale sau internaţionale, pentru managementul proiectelor, securitate, diplomaţie şi politică externă, managementul spitalelor. - În 2014, a introdus un nou tip de servicii pe piaţa medicală din România: serviciile medicale personalizate şi integratoare.