Din ce cauză a dispărut vaccinul Polidin
Polidinul era o soluţie injectabilă de provenienţă 100% românească şi avea efectul de stimulare a sistemulului imunitar. Producţia de Polidin a început în 1966, la 6 ani după muncă asiduă şi s-a sistat începând cu 2012.
Cum a apărut Polidinul
În perioada anilor ’60, francezii, polonezii, elveţienii şi nemţii aveau deja pe piaţă tratamente injectabile care aveau rol imunostimulator. Acestea erau astfel concepute pentru a combate multe tipuri de infecţii cauzate de bacterii.
Aflând despre aceste produse menite să lupte cu numeroase boli, mai mulţi cercetători români, au decis să elaboreze şi ei un vaccin pornind de la ideea europenilor. Toate substanţele folosite pentru Polidin au fost româneşti.
Specialiştii respectivi au testat pe ei acest „vaccin“. Oamenii de ştiinţă erau pe atunci foarte tineri şi plini de entuziasm când s-au apucat de lucru. Sylvia Hoişie (89 ani), fosta şefă de producţie a Polidinului, mărturiseşte că în etapa finală, atât ea cât şi cei din echipă şi-au injectat 6 zile la rând, 2 ml de soluţie, notează ecopres.ro. Rezultatele au fost bune. 6 ani au durat până s-a produs şi până s-au efectuat teste de laborator pe animale, pentru a afla dacă este bun sau nu pentru populaţie. După ce savanţii au testat pe pielea lor produsul, de abia apoi a fost scos pe piaţă polidinul.
Ingrediente active
Probabil că ar fi costat mult prea mult să aducă substanţe din afară şi poate că nu s-a dorit preluarea integrală a substanţelor din străinătate ci s-a vrut să se descopere un nou imunostimulator, evident având o nouă formulă chimică la care să folosească numai materii româneşti. Potrivit cercetătoarei menţionate mai sus, la conceperea vaccinului, s-au folosit microbi indigeni, iar tulpinile acestora erau preluate de la oamenii bolnavi. De asemenea, medicamentul injectabil mai conţinea următoarele ingrediente: bilă de bou, fenol, apă distilată şi clorură de sodiu.
Ştiai că...
... la început, în primii ani de producţie a Polidinului, neexistând aparatura necesară pentru acest lucru, produsul era pus în fiole, manual. De abia din 1970, imunostimulatorul românesc a putut fi fabricat cu ajutorul unei aparaturi moderne.
Folosit pentru prevenţia infecţiilor
Medicii îl recomandau iarna şi primăvara pentru a preveni infecţiile de factură respiratorie. De asemenea, ginecologii indicau injecţiile cu Polidin pentru tratarea problemelor ginecologice feminine, cum ar fi anexitele.
Ieşirea de pe piaţă a Polidinului
Pentru ca România să intre în Uniunea Europeană a trebuit să se pregătească cu câţiva ani înainte. Astfel că, a fost necesar să se efectueze anumite schimbări, iar industria farmaceutică a fost şi ea vizată.
O cerinţă a Uniunii Europene a fost ca producţia medicamentelor să se facă cu ajutorul computerelor. Au trebuit să fie refăcute circuitele de producţie, a explicat pentru Adevărul, medicul Sylvia Hoişie. Cele iniţiale practic se intersectau cu cele refăcute, deoarece românii nu mai aveau voie să folosească substanţele româneşti, ci doar pe acelea standardizate. Acestea nu s-au mai potrivit cu cele cu care lucrau.Treptat, producţia Polidinului a început să scadă.
Chiar dacă se doreşte revenirea pe piaţă a vaccinului imunostimulator, acest lucru nu este posibil, deoarece la Iaşi nu există aparatura necesară şi nici personal suficient.