Dacă vrei să renunţi la alcool, ai mare grijă cum o faci! Eliminarea bruscă te poate ucide
Mulţi oameni care sunt dependenţi de alcool încearcă să renunţe. Cu toate acestea, dacă nu se face în mod corespunzător, eliminarea alcoolului poate avea consecinţe teribile asupra sănătăţii şi poate duce chiar la moarte, din cauza faptului că organismul se adaptează schimbărilor pe termen lung pentru a supravieţui consumului de alcool.
Alcoolul suprimă producţia anumitor neurotransmitători, substanţe chimice care transportă mesaje între celulele nervoase. După un timp, organismul se adaptează cu prezenţa continuă a unor cantităţi mari de alcool prin producerea mai multor neurotransmitători şi receptori. Când oamenii care sunt dependenţi de alcool stopeaza brusc consumul, există o creştere a neurotransmiţătorilor cu mult peste nevoia naturală a organismului. Această creştere explică multe dintre simptomele renunţării bruşte, inclusiv transpiraţia, un puls mult mai rapid, neliniştea şi sentimentele de anxietate.
Eliminarea bruscă a alcoolului poate provoca aritmii fatale, în care bătăile inimii devin atât de neregulate încât inima cedează. Eliminarea bruscă a alcoolului poate provoca şi insuficientă renală din cauză că acesta trebuie să fie descompus şi eliminat din organism prin urină. Alcoolul inhibă de asemenea producerea unui hormon anti-diuretic, astfel încât cantităţiile mari de băutură duc la urinare deasă şi la deshidratare. Electroliţii din organism, cum ar fi sodiul, magneziul, calciul şi potasiul sunt de obicei, în apă, iar consumul excesiv de alcool pot provoca un dezechilibru al acestor electroliţi ceea ce duce într-un final la insuficienţa renală, care poate fi fatală.
Aşadar în cazul în care doriţi să eliminaţi brusc alocool din dietă şi incercaţi să o faceţi treptat şi sănătos.