Da Vinci, robotul care te operează

24 septembrie 2017   Tratamente

Printre cele mai uimitoare realizări medicale pe care tehnologia le-a făcut posibile în ultimii ani se numără, fără îndoială, sistemul chirurgical Da Vinci. Numele i-a fost dat de producătorul său american, care a dorit să evoce primii paşi ai omenirii în direcţia creării robotului perfect: proiectul „cavalerului mecanic”, conceput de Leonardo da Vinci în secolul al XV-lea.

Cu ajutorul noului robot-medic, pacientul poate fi operat printr-o consolă mânuită de un medic chirurg de la distanţă. Braţele robotului realizează intervenţia prin incizii minuscule, permiţând astfel o recuperare rapidă a pacientului, fără urmările neplăcute ale unei operaţii deschise, cu tăietură clasică. Camera de luat vederi de înaltă rezoluţie şi ecranul tridimensional, care măreşte zona asupra căreia se intervine de până la 15 ori, permite o reprezentare de mare precizie a structurii anatomice. Cum funcţionează

Prin chirurgia laparoscopică, intervenţiile chirurgicale cu incizii mici se efectuează deja de multă vreme. Ceea ce a adus în plus robotul-medic Da Vinci sunt cele patru braţe ale sale extrem de flexibile, capabile să realizeze rotaţii complete şi să folosească instrumentele chirurgicale cu mişcări mai complexe decât cele efectuate de mâna umană.

Manevrate prin intermediul consolei, cu un joystick, de către chirurgul uman, ele efectuează operaţia cu mişcări precise, de mare fineţe, într-un spaţiu foarte mic, şi lipsite de eventualul tremur al mâinii medicului. Practic, robotul este atârnat deasupra pacientului, ca un păianjen, iar braţele sale îndoite pătrund în trupul său.

Chirurgul, aşezat la consola poziţionată lângă masa de operaţie sau la distanţă, controlează braţele robotului, beneficiind de mişcările sale ferme şi precise şi de o imagine 3D mărită, de înaltă rezoluţie. Astfel riscul unei deteriorări a ţesuturilor operate este mult mai mic, chiar şi atunci când se lucrează pe nervi şi vase de sânge foarte fine. Pierderea de sânge este minimă, iar inciziile sunt, practic, nişte puncte, care permit recuperarea mai rapidă.

Până acum, Da Vinci a fost deja utilizat cu succes în diverse intervenţii chirurgicale minim invazive, mai cu seamă pentru înlăturarea tumorilor benigne şi maligne ale pancreasului, prostatei şi pentru operaţii pe cord, precum schimbarea unei valve. Dar şi persoane cu cancer de esofag, plămâni, ficat sau rect au fost deja operate cu succes cu ajutorul acestei tehnologii moderne. Şi în transplantul de rinichi de la pacienţi vii, Da Vinci şi-a dovedit utilitatea.

Te-ar mai putea interesa: Dr. C. Copăescu: Operaţiile indicate în obezitate NU SCOT GRĂSIMEA

Deşi performanţele sale sunt cu adevărat uluitoare, robotul Da Vinci nu este, desigur, perfect. Ca orice realizare tehnologică modernă, intervenţia sa are şi anumite dezavantaje. Nefiind lângă pacient în timpul intervenţiei la distanţă, chirurgul poate formula instrucţiunile către asistenţi doar verbal şi nu poate interveni direct, în cazul unei erori a unuia dintre asistenţi.

Un alt dezavantaj menţionat este faptul că medicul nu poate să pipăie ţesutul afectat al pacientului, pentru a-i simţi consistenţa. Cu toate acestea, părerea medicilor este unanimă: acest tip de robot-medic reprezintă chirurgia viitorului. Beneficiile aduse de noul robot depăşesc cu mult dezavantajele, iar evoluţiile ulterioare în domeniu vor face intervenţiile sale din ce în ce mai sigure şi mai eficiente.

Cu câteva luni în urmă, mass-media informa că cel mai performant robot chirurgical va face prima intervenţie de chirurgie robotică efectuată în sistemul medical privat din România, la Centrul de excelenţă în chirurgie robotică din cadrul unui spital privat din Braşov. Robotul Da Vinci a fost pus să lucreze împreună cu echipa Spitalului Sf. Constantin din Braşov, alături de o echipă de la o clinică din Cluj. Acum 2 ani, medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara efectuaseră prima operaţie din ţară cu un robot modern Da Vinci, asupra unui pacient cu cancer de rect, în vârstă de 67 de ani.

Mai multe