Cum vindeci conjunctivita cu soluţie salina preparată în casă

21 noiembrie 2018   Tratamente

Iată ce trebuie să faci: fierbe o cană de apă distilată cu jumătate de lingură de sare şi lasă lichidul să se răcească înainte de a-l folosi. Ia o pipetă curată şi pune 1-2 picături în fiecare ochi.

Sarea ajută la eliminarea murdăriei care se acumulează în ochi şi are proprietăţi antibacteriene care ucid bacteriile. Dacă nu îţi plac picăturile, poţi pulveriza soluţia pe suprafaţa fiecărui ochi. Asigură-te că foloseşti un prosop curat pentru a şterge resturile de apă din ochi şi pentru a preveni răspândirea infecţiei. Aruncă soluţia după două zile. Este recomandat însă să prepari câte o soluţie proaspătă în fiecare zi.

Există mai multe tipuri de conjuctivite: virale, bacteriene, alergice

1. Conjunctivitele virale de cele mai multe ori sunt cauzate de un virus, cum ar fi, o simplă răceală. Simptomele cele mai întâlnite în acest caz sunt: lăcrimarea în exces, sensibilitatea la lumină dar şi mâncărimile. Specialiştii spun că acest tip de conjunctivită este foarte contagios şi se transmite prin strănut sau tuse, şi nu numai. Unii medici spun că poţi scăpa de ea doar după câteva zile, fără să iei niciun tratament. În cazul copiilor medicii spun că e bine să seta acasă câteva zile pentru a infecta şi ceilalţi copii.

Pentru a remedia problemele apărute se recomandă să aplici de câteva ori pe zi comprese cu apă la temperatura camerei pe ochiul afectat.

2. Conjuctivitele bacteriene sunt determinate de unele bacterii din zona conjunctivei şi a pleoapelor, dar pot apăra ca urmare a nespălării pe mâini sau dacă persoana a pus mâna pe un obiect contaminat şi se manifestă prin lăcrimare şi mâncărime (prurit). Bolnavul mai poate simţi înţepături sub pleoape dar şi o senzaţie de corp străin în ochi.

Poate să apară şi un fel de „reziduri“ de culoarea galbenă sau galben-verzui în colţul ochiului bolnav. Debutează la un singur ochi, răspândindu-se la celălalt într-o zi, maxim două. Ochii se vor înroşi, pleoapele se vor umfla. Va apărea o secreţie mucoasă sau purulentă. Persoana afectată se va trezi dimineaţa cu pleoapele lipite, însă nu trebuie să se sperie pentru că văzul nu va fi afectat. Este indicat să fie tratată la timp pentru a nu se agrava.

3. Conjunctivitele alergice apar când se intră în contact cu factori care duc la alergii ale ochilor, dar şi ale nasului: praful, polenul, puful, păr de la animale. Însă mai există şi alţi factori care le cauzează, cum ar fi: medicamentele, produsele cosmetice sau alimentele. Se manifestă prin lăcrimat, senzaţii de arsuri sau mâncărimi la nivelul ochilor. Bolnavul poate avea ochii roşii. De multe ori afectează şi nasul declanşând rinita alergică. Această formă nu este contagioasă.

Mai multe