Cum se manifestă tulburările de anxietate
Grijile exagerate care nu-ţi mai dau pace nu sunt singurele semnale ale unei afecţiuni numită anxietate. Chiar dacă pare inofensivă, această tulburare ajunge să afecteze treptat digestia şi să-ţi dea dureri musculare.
Cum putem controla aceste stări şi cum ne găsim echilibrul emoţional, a explicat la Digi 24 medicul Cătălina Hogea, specialist psihiatru.
- Anxietatea este de fapt un proces adaptativ. Corpul încearcă să facă de fapt faţă unei situaţii stresante. Acest proces a ajuns să fie chiar împotriva propriului corp, în loc să ne ajute. Subconştientul ne avertizează că ceva este în neregulă.
- Există un nivel normal de anxietate pe care îl resimţim cu toţii în situaţii stresante, de exemplu un examen, dar sunt şi situaţii în care aceste senzaţii apar zilnic şi sunt foarte intense. Pe lângă senzaţia de nelinişte care caracterizează starea de anxietate, ea se însoţeşte de semne fizice pe care omul nu şi le poate explica ca fiind anxietate şi cei afectaţi ajung să consulte tot felul de specializări. Spre exemplu, vorbim de dureri de cap, amorţeli ale mâinilor, dureri difuze care nu respectă o zonă anotomică, cele mai frecvente sunt cele cardiologice. Persoana respectivă simte că îi bate inima foarte tare cu dificultăţi de respiraţie sau bătăi ale inimii exagerate. Nu orice palpitaţie este semn de anxietate, bineînţeles.
- Nu este nevoie întotdeauna de tratament medicamentos. Tratamentul trebuie să fie psihoterapia pentru că vorbim despre un conflict între conştient şi subconştient, între ceea ce ne dorim şi ceea ce trebuie. Uneori conflictul este atât de mare că apare anxietatea. Avem nevoie de câteva şedinţe de terapie pentru a vedea dacă ne putem adapta cu psihologul la care am ales să mergem. Există persoane care nu ies din casă din cauza anxietăţii şi atunci avem nevoie de un tratament farmacologic pentru a ajuta persoana respectivă să depăşească în primă fază aceste simptome şi apoi să ajungă la terapie.