Cum protejăm copiii de alergiile oculare de primăvară

15 aprilie 2016   Tratamente

Primăvara este anotimpul cu cel mai mare risc de alergii oculare sezoniere. Alergiile afectează 25% din adulţi şi până la 40% din copii, în cazul cărora tratamentul este mult mai complicat. Beatrice Voiculescu, medic Oftalmolog, explică în continuare cum trebuie să ne protejăm mai bine de acestea şi să le recunoaştem la timp. Atenţie la Mai, luna critica pentru alergiile oculare Sezonul alergiilor începe mai repede decât ne imaginăm. Polenul se ridică în aer încă de la mijlocul lunii Februarie, iar de la sfarsitul lunii Aprilie toţi copacii încep polenizarea agresiv. Din această cauză, Mai este o lună critică pentru alergiile oculare, perioadă în care polenul ierbii si al copacilor, iritant pentru ochi, se împrăştie în aer într-o cantitate foarte mare. Copiii, cea mai expusă categorie Vremea este mai caldă, iar activităţile în aer liber sau pe terenul de joacă expun copiii direct la alergenii din aer, în special la polenul din parcuri sau spaţii verzi. Vântul şi ploile specifice acestor luni încurajează şi ele alergiile, pentru că pun polenul în mişcare. Care sunt factorii care pot favoriza alergiile la copii?

Alergiile se transmit pe care ereditară. În funcţie de alergiile de care suferă părinţii va depinde şi gradul de risc al copilului de a face alergie.

Dacă:

• nici unul din părinţi nu este alergic, copilul are 12% risc de a face alergie;

• unul din părinţi este alergic, riscul de alergie al copilului creşte la 20%;

• ambii părinţi au alergii, riscul copilului de a face alergie se ridică la 40%;

• ambii părinţi suferă de aceeaşi alergie, riscul ajunge la 70%.

Principalele manifestări ale alergiilor sunt mâncărimea locală (prurit), senzaţia de arsură şi corp străin în ochi, roşeaţa ochilor (conjunctiva devine roşie) , lăcrimarea abundentă şi edem al pleoapelor (pleoape umflate).

Alte simptomele care mai pot apărea sunt:

• pleoape pufoase şi înroşite la margini

• vedere înceţoşată

• hipersensibilitate la lumină (fotofobie)

• mucus care poate provoca lipirea pleoapelor în timpul somnului

• strănut intens

• dureri de cap

• congestia sinusurilor

• oboseală, iritabilitate

Cu cât alergiile devin mai serioase, cu atât simptomele devin şi mai inconfortabile.

Nas înfundat, strănut, ochi roşii - sunt simptome comune răcelilor şi alergiilor. Durata simptomelor este un indicativ bun ca să ne dăm seama dacă e vorba de o alergie sau de o răceală. Simptomele unei raceli durează de obicei până la o săptămână, pe când simptomele unei alergii se pot extinde şi la 1-3 luni.

Ca să ne dăm seama dacă micuţul are doar o răceală sau o alergie, trebuie să răspundem la următoarele întrebări:

1. Nasul acestuia este mereu înfundat, îi curge şi respiră pe gură?

2. Îi curge din nas un mucus alb şi subţire (în cazul răcelilor este galben-verzui şi consistent)?

3. Are ochii roşii, înlăcrimaţi şi îl mănâncă?

4. Are pielea de sub ochi de culoare purpurie sau albăstruie?

Dacă mai mult de doua răspunsuri la aceste întrebări sunt DA, atunci este indicat să îi faci o programare la medicul pediatru sau oftalmolog.

„Pentru tratamentul conjunctivitei alergice, este foarte importantă identificarea şi înlăturarea, pe cât posibil, a alergenilor din mediu” spune Medicul Oftalmolog Beatrice Voiculescu. În cazul copiilor, lacrimile articifiale sunt cele mai sigure şi pot fi folosite de la orice vârstă. Anumite picături, cum ar fi antihistaminele şi stabilizatorii de celule catarg pot fi folosite doar la copii cu vârsta de 3 ani şi peste. Orice tratament se administrează celor mici, acesta trebuie discutat înainte cu medicul pediatru!

Pentru a-i proteja pe cei mici de o criză alergică, specialiştii vă recomandă:

• Eliminaţi expunerea la microorganismele din praful din dormitor (pot reduce cu până la 90% simptomele).

• Acoperiţi salteaua şi perna copilului cu un material realizat din vinil sau ceva asemănător.

• Asiguraţi-vă că purtaţi ochelari de vedere sau de soare când iesiţi în aer liber, atât voi, cât şi cei mici.

• Folosiţi materiale antialergice pentru învelirea pernelor şi spălaţi frecvent lenjeria de pat la o temperatură de minimum 55°C.

• Încercaţi să le asiguraţi celor mici o dietă bogată în Omega 3 (cu somon, sardine şi nuci) care reduc inflamaţia provocată de alergeni.

Mai multe