Cum prevenim cancerul de sân!

18 ianuarie 2019   Tratamente

Experţii în sănătate recomandă femeilor să înveţe să identifice simptomele acestui tip de cancer, mai ales că unele dintre ele sunt complet atipice.

Fii activă!

Experţii în sănătate susţin că activitatea fizică reduce riscul de cancer de sân la femei, întrucât sportul diminuează numărul celulelor adipoase responsabile pentru eliberarea de hormoni, cum ar fi estrogenul şi testosteronul, celule care ,,încurajează'' formarea tumorilor. Astfel, femeile ar trebui să aibă cel puţin 30 de minute de activitate fizică moderată zilnic.

Alăptează!

Femeile care îşi alăptează copiii cel puţin pentru o perioadă de un an în timpul vieţii au şanse mai mici de a fi diagnosticate cu cancer mamar decât femeile care nu au alăptat niciodată.

Potrivit Fundaţiei Mondiale de Cercetări în Cancer, femeile elimină în timpul alăptării celule şi hormoni ce s-ar putea transforma mai târziu în tumori.

Mai puţin alcool!

Alcoolul băut în mod regulat creşte şansele de apariţie a cancerului de sân, aşa că evită să bei zilnic şi limitează-te la maximum 2 pahare din când în când.

Renunţă la turele de noapte!

Un studiu danez susţine că femeile care lucrează cel puţin trei ture de noapte într-o săptămână, timp de mai mult de şase ani, sunt de două ori mai predispuse să dezvolte cancer mamar.

Ai grijă la nivelul de colesterol!

Femeile care iau statine (medicamente care reduc nivelul de colesterol) pentru mai mult de un deceniu îşi dublează riscul de a dezvolta carcinom ductal invaziv, adică cel mai comun tip de cancer la sân, Fred Hutchinson Cancer Research Center. Totuşi, consultă un medic înainte de a renunţa la statine.

Evită chimicalele!

Renunţă la alimentele şi băuturile din conserve şi evită să încălzeşti mâncarea în recipiente din plastic la cuptorul cu microunde, avertizează nutriţioniştii. De asemenea, nu consuma carne gătită la temperaturi extreme (pe grătar, prin frigere sau prăjire).

Expune-te din când în când la soare!

Expunerea la lumină naturală este cea mai bună modalitate de a înmagazina Vitamina D, nutrient care diminuează riscul de cancer mamar, susţin cercetătorii canadieni. Astfel, testele de laborator arată că celulele din sân se pot converti în Vitamina D şi apoi în hormoni cu proprietăţi antitumorale.

Totuşi, expunerea la soare se va face într-o manieră echilibrată, între orele recomandate de medici.

Mai multe