Cum ne dăm seama că avem probleme cu memoria
Probleme cu memoria. Este normal să uităm uneori un număr de telefon sau numele unui actor, de pildă. Acest tip gol de memorie survine mai ales din cauza ritmului trepidant al vieţii, surmenajului intelectual şi tensiunii date de îndeplinirea obligaţiilor profesionale.
”Ne îngrijorăm în momentul în care problemele de memorie interferează cu activităţile zilnice. Adică atunci când apar probleme de limbaj, uităm anuminte cuvinte, apar tulburări de comportament, dezorientare. Pentru asta trebuie să mergem la medic şi să facem o anamneză amănunţită atât cu pacientul, cât şi cu aparţinătorii, familia şi apropiaţii sunt foarte importanţi în cazurile de tulburări de memorie. Apoi se realizează un examen neurologic amănunţit corelat cu teste neurocognitive, apoi se decide dacă este nevoie de imagistică cerebrală sau analize de laborator.
Ne antrenăm creierul prin menţinerea unei stări bune de sănătate a creierului. Adică cititul în fiecare zi, activitate zilnică minimum 30 de minute, o alimentaţie de sănătoasă. Tratamentul celor care suferă de probleme cu memoria este unul medicamentos. Din păcate boala Alzheimer afecteză mai mult femeile decât bărbaţii, frecvenţa este undeva la 60 de ani” a explicat la Digi 24, Bianca Niţu, medic neurolog.