Cum ne dăm seama că avem o infecţie urinară şi cum o tratăm

17 octombrie 2018   Tratamente

În general, oricine poate suferi de infecţii urinare. Femeile sunt mai predispuse la acest tip de boală, de aceea este important să acorde o atenţie sporită tipului de tratament. Farmacista Luminiţa Rusu a explicat pentru ziarmedical.ro cum tratăm această infecţie neplăcută.

Simptome

Simptomele infecţiilor urinare sunt destul de cunoscute: durere sau usturime la urinare, nevoia de a urina des cu eliminarea unei cantităţi mici de urină, durere în spate, sub cutia toracică sau în zona abdominală, urina tulbure sau urât mirositoare, febră sau frisoane şi în unele cazuri hematuria. O provocare pentru farmacişti este diagnosticarea corectă a pacienţilor care se prezintă mai întâi în farmacie, fără să fi trecut pe la medic înainte, acuzând dureri abdominale şi usturimi la urinare, simptome comune infecţiilor urinare şi unor afecţiuni ale aparatului genital.

Tratament

Tratamentul urmăreste ameliorarea acestor simptome, de obicei fiind recomandate medicamente antispastice şi antiinflamatoare pentru atenuarea senzatiei de durere, dezinfectante urinare, produse naturale care îmbunăţăţesc funcţia excretorie şi menţin sănătatea tractului urinar. Cel mai precis însă este un examen de laborator pe prima urină de dimineaţă, urocultura fiind urmată de antibiogramă atunci când este cazul. Antibiograma ne spune la ce antibiotice este sensibil germenul care a provocat infecţia, administrarea de antibiotic înainte de recoltarea probei pentru analiză afectând rezultatul examenului de laborator. Produsele naturale şi medicamentele antispastice nu afectează rezultatul uroculturii, putând fi administrate de la debutul simptomelor.

Dacă tratamentul medicamentos include şi o formă de antibiotic este importantă continuarea administrării produsului minim cinci zile, chiar dacă simptomele se ameliorează după două-trei zile. Tratată corect infecţia urinară se complică rar, dar tratamentele empirice sau administrarea de antibiotice perioade mici de timp (sub trei zile) favorizează apariţia rezistenţei bacteriilor la respectivul antibiotic şi ascensiunea germenilor spre căile urinare superioare şi rinichi, cu consecinţe neplăcute pentru persoana afectată.

Mai multe