Cum îţi asiguri sănătatea în vacanţă

30 mai 2013   Tratamente

Cardul european este gratuit

Serviciile de sănătate din ţările Uniunii Europene sunt decontate de statul român dacă eşti asigurat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Trebuie doar să intri în posesia cardului european de sănătate, pe care îl primeşti în şapte zile de la efectuarea cererii. Pentru acest lucru, trebuie să te duci la casa de asigurări de care aparţii şi să te prezinţi cu adeverinţa de asigurat sau de salariat. Mai ai nevoie şi de o copie după actul de identitate sau după certificatul de naştere, în cazul minorilor. Mai e nevoie să completezi şi un formular, pe care îl găseşti şi pe site-ul http://www.cnas.ro/ . În şapte zile lucrătoare de la depunerea dosarului cu actele menţionate, primeşti cardul, valabil şase luni. În caz de nevoie, cardul european de sănătate îţi va acoperi urgenţele medico-chirurgicale efectuate de spitalele de stat din ţările europene. Unitatea care a furnizat serviciul medical trimite factura către casa de asigurări de sănătate din România şi se face decontul. Tot ce trebuie să faci este să prezinţi cardul de sănătate medicului care te consultă. Asigurarea privată, gata în câteva minute

Dacă optezi pentru o poliţă medicală privată, trebuie să ştii că vârsta, durata şi destinaţia aleasă pentru vacanţă sunt criterii importante în stabilirea preţului. După vârsta de 60 de ani până la maximum 70 de ani preţurile cresc cu 50% sau chiar se pot dubla. În ceea ce priveşte suma de care vei beneficia în caz de accident, aceasta variază între 5.000 şi 50.000 de euro. Asigurarea medicală privată se eliberează în câteva minute şi are valabilitate până la un an.

În caz de urgenţă medicală, trebuie să suni la numărul de telefon care apare pe poliţă, pentru a da detalii despre incident. Centrul de asistenţă vă va îndruma către un spital din apropiere unde vă puteţi trata. Mare atenţie la ţările europene afectate de problemele financiare, cum ar fi Grecia! Vă puteţi confrunta cu refuzul de a fi tratat din cauza lipsei de fonduri.

Asiguratorii privaţi îţi garantează şi repatrierea corpului în caz de deces, serviciu neacoperit de cardul european de sănătate.

Info: Asigurarea medicală nu-ţi acoperă tratamentele stomatologice în curs.

Mai multe