Celulele stem, speranţă de terapie în boli grave

23 octombrie 2017   Tratamente

Celulele stem sunt ingredientele primare ale corpului. Ele se dezvoltă într-o varietate de celule, necesare formării creierului, inimii şi a altor organe. Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provenind dintr-o singură categorie de celule: cele stem.

În viaţa intrauterină, celulele stem sunt responsabile de formarea şi dezvoltarea fătului, iar după naştere, de reînnoirea şi de repararea ţesuturilor şi organelor. Prin transplantul în organismul bolnavului, ele pot imita alte celule ale organismului, îmbunătăţind astfel activitatea organelor afectate şi refăcând ţesuturile lezate sau pierdute în urma unor afecţiuni.

Ce boli pot trata

De ani şi ani, oameni de ştiinţă din lumea întreagă desfăşoară cercetări intensive, pentru a afla cât mai multe despre stimulii care determină celulele stem să se dezvolte într-un anumit tip de ţesut. Până acum există 80 de boli grave standardizate, în care celulele stem se pare că dau rezultate.

De pildă, celulele stem funţionează ca o veritabilă „trusă de reparare” a creierului, după cum au arătat studiile. Abilitatea lor de a se transforma le dă un potenţial imens pentru repararea leziunilor cerebrale. Au fost deja folosite pentru tratarea unor pacienţi cu accident vascular cerebral, care, în urma inserării de celule stem în apropierea părţii lezate a creierului, şi-au recăpătat într-o măsură semnificativă forţa membrelor. Altor pacienţi, tratamentul le-a restabilit vorbirea.

Şi celulele sangvine sunt produse tot din celule stem, aflate în măduva osoasă. De aceea, o metodă de tratare a leucemiei este distrugerea tuturor celulelor stem afectate, cu doze mari de citostatice, apoi refacerea sângelui printr-un transplant de celule stem, din care pot fi produse celule sangvine sănătoase. Transplantul de celule stem poate fi alogenic – când se realizează cu celule stem donate de o altă persoană – sau autolog – când sunt folosite chiar celule stem ale pacientului, extrase din sângele său. Donatorul primeşte un tratament cu factori de creştere, care stimulează producţia de celule stem. Apoi, este conectat la un aparat numit separator de celule, care extrage celule stem sănătoase din sânge. Celulele extrase pot fi congelate şi păstrate până când este nevoie de ele.

În ce stadiu a ajuns cercetarea

În prezent, speranţele oamenilor de ştiinţă se leagă de aşa-numitele celule stem reprogramate (sau IPS). Acestea au cele mai importante proprietăţi ale celulelor stem embrionare, dar pot fi obţinute în laborator, din celulele corpului adult, şi au capacitatea de a se dezvolta în orice fel de ţesut. În luna martie a acestui an, o echipă de chirurgi din oraşul japonez Kobe a anunţat că a realizat primul transplant de celule de retină care au fost produse din celule stem IPS ale unui donator.

De asemenea, cercetători de la Şcoala Medicală Harvard au creat în laborator celule stem modificate genetic, pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.Aceste celule produc toxine care ucid celulele canceroase, dar în acelaşi timp sunt capabile să reziste ele însele efectelor otrăvii pe care o produc şi să nu afecteze celulele sănătoase. Noua tehnică de tratament, considerată de specialişti viitorul tratării cancerului, a fost testată pe şoareci, iar cercetătorii speră că, în următorii ani, va putea fi verificată şi în studii clinice.

În vara aceasta, o echipă de cercetători de la universitatea din Oxford a anunţat că a dezvoltat o nouă metodă de generare a celulelor stem, utilizând tehnologia printării 3D. Dacă ar funcţiona, descoperirea ar putea oferi medicinei, în viitor, tehnologia necesară înlocuirii sau reparării părţilor corpului omenesc afectate de boli, existând chiar posibilitatea înlocuirii organelor afectate de cancer.

Până atunci, experţii avertizează că ofertele de terapii vindecătoare cu celule stem trebuie analizate şi tratate cu prudenţă. Într-o declaraţie recentă, Societatea Internaţională pentru Cercetarea Celulelor Stem (ISSCR) afirma ca este „profund îngrijorată de faptul că există în toată lumea oferte de terapii cu celule stem, a căror siguranţă şi eficacitate nu a fost încă demonstrată.”

Ştiaţi că...?

…primele celule stem embrionare au fost izolate de la şoareci, în 1981? În anul 1988, cercetătorul american James Thomson, de la Universitatea din Wisconsin, a reuşit să obţină primele celule stem din embrioni umani.

…aproximativ 7% dintre părinţii din România recoltează celule stem anual din cordonul ombilical la naşterea bebeluşilor? Valoarea unui kit de recoltare este de circa 1.000 euro.

Mai multe