Celulele stem, «asigurare» de sănătate
Există multe bănci de celule stem pe piaţa din România. Însă cum pot şti viitorii părinţi care este cea mai bună opţiune privind recoltarea de celule stem şi apoi depozitarea lor în condiţii de siguranţă?
„În general, un viitor părinte află de la medicul ginecolog despre băncile care oferă servicii de recoltare celule stem. Sau atunci când vorbeşte cu prietenii şi cu mămicile cu care intră în contact. Apoi, poate afla foarte multe informaţii de la diverse şcoli ale mămicilor, prin canale media, destinate mămicilor. Medicul ginecolog recomandă opţiunea de recoltare a celulelor stem, mai ales atunci când vede din analize că micuţul suferă de o boală, care ar fi pretabilă pentru celule stem“, declară dr. Roxana Macrin, de la Cryo Save România. Gravida primeşte un kit de recoltare După ce ai ales firma care se angajează să-ţi ofere cele mai bune servicii de recoltare şi depozitare a probelor de celule stem, primeşti acasă kitul special pentru colectarea şi transportul probelor. Kitul trebuie să fie adus de gravidă, în sala de naştere, iar medicul ginecolog care asistă naşterea se va ocupa de colectarea probelor.
Indiferent de firma cu care închei contractul, kitul trebuie să conţină toate informaţiile de care au nevoie medicii. Cutia trebuie să fie rezistentă, unele sunt făcute cu armătură metalică, ce le ajută să nu se ude, să nu se spargă şi să reziste la şocuri. Un astfel de kit conţine două „frigidere“, cu câte două pungi cu substanţe chimice care, atunci când intră în reacţie, se răcesc şi pot ţine la temperatură scăzută probele timp de 72 de ore. De asemenea, cuprinde mai mult unelte, de unică folosinţă, pe care le va utiliza medicul atunci când colectează probele.
La recoltare, fiecare probă trebuie să aibă un număr minim de celule stem pentru ca proba să fie acceptată şi stocată. Numărul de celule stem diferă în funcţie de mămică şi de copil. De ce? Pentru că odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de celule stem din sânge scade. Spre exemplu, la vârsta de 20 de ani avem în sânge aproximativ 25 de milioane de celule stem, iar după 30 de ani, numărul acestora scade sub 20 de milioane.
„Noi am observat că numărul de celule colectate depinde de mai mulţi factori: în funcţie de cât de liniştită sau de neliniştită este mămica, dacă este la prima sau la a doua naştere, dacă este mai în vârstă, dacă bebele este la termen, dacă are greutarea la termen, dacă nu e bolnăvior. Pentru că bebele în momentul naşterii, în ultimele secunde înainte de tăierea cordonului ombilical îşi ia ca dintr-un magazin tot ce are nevoie prin sângele care trece prin cordon, spre exemplu vitamine, minerale, inclusiv celule stem“, spune doctorul Roxana Macrin.
Imediat după recoltare, probele de celule trebuie procesate în laboratoare speciale. Grefele de sânge recoltat şi ţesut de cordon ombilical sunt depuse în stocatoare de probe biologice cu rezervă de azot lichid, spuen Adica Saringi, reprezentant Cord Blood Center. Aburii degajaţi din azot menţin, în container, temperatura de aproximativ -196°C.
Cantitatea de azot din container şi temperatura sunt controlate la intervale regulate de către personalul specializat şi, mai mult, sunt monitorizate permanent de sistemul electronic de control, care semnalează imediat orice deviaţii de temperatură.
Este important ca părinţii să fie informaţi despre toate detaliile legate de recoltare şi depozitare, deoarece perioada de depozitare a grefei vizează o durată îndelungată, respectiv tot timpul vieţii copilului, cu condiţia să plătească la intervale de timp o taxă de depozitare.
Spaţiile în care sunt depozitate probele de celule trebuie să fie amplasate şi construite în aşa fel încât să nu existe niciun pericol de deteriorare prin inundaţii sau cutremure. Celulele stem pot fi păstrate zeci de ani în astfel de bănci.
„L-am aşteptat câţiva ani buni pe bebe şi atunci când am aflat că sunt însărcinată am simţit nevoia să am siguranţa că totul va fi bine cu el cât timp vom trăi noi, părinţii. M-am interesat pe internet, am pus multe întrebări medicului ginecolog şi aşa ne-am hotărât să optăm pentru recoltarea de celule stem. Este asigurarea lui de viaţă şi acum, că dispunem de ea, ne gândim că am fi regretat enorm, dacă nu investeam puţin mai mult la naştere”, declară
Celulele stem pot fi recoltate din sângele şi ţesutul cordonului ombilical şi din placentă, iar la adulţi din măduva osoasă şi din sângele periferic. Transplantul de celule stem se poate utiliza pentru bolile de sânge, leucemii, sindroame mieloblastice, cancere osoase, talasemii, tumori solide, unele boli ale sistemului imunitar, boli metabolice ereditare, unele tipuri de cancer.
Cât plăteşti
Sumele plătite variază de la o bancă de celule stem la alta. unele percep o taxă mai mare, care poate ajunge la câteva mii de euro şi care include recoltarea, procesarea şi depozitarea. Altele solicită o sumă mai mică iniţial, urmată de o taxă anuală de depozitarea a celulelor stem.