Ce se întâmplă la chimioterapie

11 martie 2015   Tratamente

Chimioterapia se foloseşte în medicina modernă pentru extirparea tumorii canceroase. Înainte a descoperi ceea ce se întâmplă la chimioterapie, vom trece în revistă câteva aspecte legate de boala care bântuie această ţară, cancerul.

Se pare că tot mai multe ţări ale lumii se confruntă cu această boală gravă care a luat proporţii imense, cancerul. La ora aceasta, cancerul este considerat a doua mare cauză principală a mortalităţii în lume şi se preconizează că în curând va trece pe primul loc. Iar România este pe primul loc în Europa la mortalitatea prin cancer, la unele tipuri ale acestei maladii. Acest lucru se datorează faptului că România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer dintre ţările europene.

Prevenirea cancerului poate fi o rezolvare mult mai sigură a scăderii mortalităţii prin cancer decât chimioterapia, spun cercetătorii în domeniu. În plus, depistarea cancerului într-un stadiu incipient este foarte importantă, deoarece şansele de supravieţuire sunt mai mari. Pentru acestea, oamenii ar trebui încurajaţi mai des să facă un control de rutină, să afle despre campaniile de depistare precoce a cancerului şi să meargă cu încredere. Aceste campanii sunt gratuite.

Mai mult, populaţia ar trebui încurajată mai des să nu mai mănânce mezeluri, cercetătorii spun că incidenţa cancerului de tub digestiv ar scădea cu o treime dacă oamenii nu ar mai consuma un număr aşa mare de mezeluri. Fumătorii ar trebui susţinuţi prin mai multe campanii să renunţe la acest viciu aducător de moarte. Dacă toţi fumătorii ar dona cât cheltuie într-o zi pe ţigări, s-ar putea face mai multe clinici de depistare şi vindecare a cancerului.

Nu în ultimul rând, trebuie să atragem atenţia asupra adoptării unui stil de viaţă cât mai sănătos pentru scăderea riscului de cancer. Plimbările în parcuri fac minuni, sportul, măcar jumătate de oră pe zi, o alimentaţie mai sănătoasă, cu alimente de la piaţă, fără prea mulţi aditivi şi E-uri pot contribui la o viaţă fără risc crescut de cancer. Renunţatul sau scăderea orelor în faţa televizorului, calculatorului, telefonului mobil şi altor obiecte tehnologice şi statul în natură ajută enorm pentru o sănătate cât mai îndelungată.

Ce se întâmplă la chimioterapie – distrugerea celulei canceroase

Chimioterapia poate fi recomandată înainte sau după operaţia tumorii canceroase. Înainte se face pentru a micşora tumora şi a putea fi mai uşor de îndepărtat. După operaţie, chimioterapia are ca scop distrugerea celulelor canceroase ce pot rămâne în urma operaţiei, fie pentru că au fost omise, fie pentru că nu s-a putut ajunge la ele. Oricum, chimioterapia nu se face oricărui bolnav de cancer.

Ce se întâmplă la chimioterapie – administrare

Administrarea se face sub formă injectabilă, prin perfuzie, unde se dizolvă chimioterapicele. Se poate face şi administrare orală cu pilule, mai există injecţiile intramusculare sau subcutanate. Pentru unele stadii de cancer de piele se pot prescrie creme ce conţin medicamente împotriva tumorii. Înainte şi după fiecare cură de chimioterapie se fac analize, pentru ca medicul să poate analiza evoluţia tumorii. Acolo unde este cazul va palpa şi va cere alte analize, tomografii, radiografii. Se va vedea şi răspunsul organismului la chimioterapie, în cazul în care răspunsul nu este bun se vor încerca alte cocktailuri de medicamente.

Ce se întâmplă la chimioterapie – efecte secundare

Fiecare pacient trece printr-o serie de chinuri în urma chimioterapiei, şi este cunoscut faptul că cu cât se fac mai multe cure de acest gen, cu atât scad şansele de recuperare totală. În plus, riscul ca o altă tumoră canceroasă să reapară în urma acestui tratament medicamentos sunt foarte mari.

Toate lumea ştie cel puţin un caz de cancer recidivat cu moartea sigură în doar câteva luni. De aceea este foarte importantă depistarea precoce şi prevenirea îmbolnăvirii de cancer.

Alte efecte secundare: căderea părului, greaţă însoţită deseori de vomă, oboseală, lipsa poftei de mâncare, afectarea măduvei osoase hematogene (care fabrică celule sanguine sănătoase), tulburări nervoase. De altfel, în urma curelor de chimioterapie pacienţii se aleg cu leziuni cardiace, funcţionarea proastă a rinichilor (din care se poate muri în timpul tratamentului), probleme pulmonare şi alte probleme care afectează organele vitale interne (inima, rinichi, plămâni).

Ce se întâmplă la chimioterapie – alternativă la chimioterapie

Aşadar, chimioterapia este tratamentul medicamentos al cancerului în funcţie de tipul de cancer. Astăzi, tot mai mulţi oameni declară că s-au vindecat de cancer cu tot felul de alimente şi tratamente naturiste, cu un stil de viaţă lipsit de stres, cu odihnă şi rugăciune. Înainte de a începe orice tratament, sfatul nostru este să te documentezi cât mai bine despre tipul de cancer de care suferi sau de care eşti suspectă, să te documentezi despre toate tratamentele existente şi apoi să faci o alegere.

În plus, este foarte important un grup de suport, suportul familiei, încrederea că va fi bine, statul cât mai mult în natură şi fără lucruri care îţi pot da o stare proastă (certuri, oameni pesimişti, emisiuni TV şi altele). Sunt studii care au arătat că vlăstarii şi germenii pot fi o şansă mare de vindecare împotriva cancerului.

Există cazuri peste tot în lume, dar mai ales în SUA de femei care s-au vindecat de cancer la sân cu vlăstari de broccoli. Se pare că tratamentul cu sulforafan extras din vlăstarii de broccoli cresc probabilitatea distrugerii celulelor cancerigene de zece ori. Studii recente (2013) au demonstrat că sulforafanul influenţează celulele stem, care sunt responsabile de menţinerea şi hrănirea cancerului, deci revenirea lui.

Cancerul vezicii urinare se tratează în SUA tot cu vlăstari de broccoli. Cancerul de piele, al cincilea cel mai răspândit cancer din SUA (cele mai multe studii independente se fac în America, industria farmaceutică nu are niciun interes să facă asemenea studii, medicamentele pentru cancer sunt o afacere), se tratează tot cu vlăstari de broccoli.

Alte tipuri de vlăstari folosiţi în tratamentul cancerului sunt vlăstari de grâu, de lucernă, de ridiche, de floarea-soarelui, de mazăre şi fasole. Au fost folosiţi în tratarea cancerelor de prostată, de ficat, de ovare, de colon, de plămâni şi leucemia. Pe lângă ameliorarea stărilor de rău, vlăstarii pot fi o şansă de vindecare fără să existe pericolul reapariţiei bolii.

Mai multe