Ce să mănânci când ai diaree
Cu toţii am avut la un moment dat în viaţă „gripa stomacului“ sau de „diareea călătorului“, nimeni nu scapă, indiferent de calitatea igienei personale, dar oare ce să mănânci dacă ai diaree?
Diareea este o afecţiune care se manifestă prin eliminarea frecventă a unor scaune predominant apoase, neformate. Însoţită de dureri şi crampe abdominale severe, diareea poate să aibă consecinţe grave asupra celor mici.
În cazul în care un copil se îmbolnăveşte trebuie cerut sfatul unui doctor. Medicamentele administrate „după ureche“ sau la recomandarea farmacistului generos atrag adesea efecte adverse asupra sănătăţii copilului. Din fericire, de această afecţiune te poţi vindeca în scurt timp dacă ţii cont de câteva sfaturi alimentare.
În perioada de „carantină“ este indicat să bei multe lichide care conţin substanţe chimice esenţiale şi minerale, astfel încât să rezolvi problema deshidratării, care apare inevitabil. Băuturile care conţin potasiu, cum sunt sucurile de fructe sau răcoritoarele pentru sportivi sunt recomandate în combaterea diareei. Medicii vă pot prescrie şi medicamente în cazul în care afecţiunea este una mai severă.
Ce să mănânci dacă ai diaree - află cum poţi trata problema doar prin alimentaţie -Mănâncă puţin şi des şi bea ceaiuri
În zilele în care suferi din cauza acestei afecţiuni, este recomandat să urmezi o dietă bazată pe lichide şi să eviţi alimentele solide. Bea supe strecurate, ceaiuri şi sucuri de mere. Lichidele previn solicitarea intestinelor şi previn iritarea. În plus, e bine să mănânci puţin şi des, ca să permiţi organismului să digere cu mai puţin efort.
După două zile, poţi integra în meniu alimente cu conţinut scăzut de fibre, în funcţie de toleranţa fiecăruia. Fibrele reduc iritarea intenstinului şi refac nivelul dezechilibrat de substanţe nutritive, cauzat de scaunele apoase. După fiecare „şedinţă“ bea cel puţin un pahar cu ceai sau apă, pentru a preveni deshidratarea.
Pectina combate diareea
Când te deranjezi la stomac ai grijă să ai în casă alimente bogate în pectină, cum sunt merele, bananele şi iaurtul. Pectina este o fibră solubilă care ajută la combaterea diareei. De asemenea, consumă alimente bogate în sodiu, cum sunt supele de pui, ciorbele, biscuiţii şi covrigeii. Sarea ajută la reţinerea apei în corp şi previne deshidratarea.
Proteinele sunt şi ele indicate în alimentaţie. Optează pentru carne slabă de vită, preparată la grătar, sau carne de curcan ori de pui. Poţi integra în meniu ouă fierte şi brânză tofu, pentru că sunt alternative sănătoase în această situaţie. În plus, dau energie şi vă ajută să scăpaţi de oboseală.
Dacă vrei să mănânci anumite fructe şi legume, preferabil să le consumi gătite, fierte, nu crude. Unele fructe şi legume pot înrăutăţi diareea. Încearcă să consumi multe supe cu sparanghel, sfeclă, morcovi, dovlecei, ciuperci, piure de tomate şi cartofi. Poţi opta şi pentru cartofi copţi cu puţină sare. Sunt delicioşi şi „strâng“ la burtă.
Evită cofeina, băuturile alcoolice sau carbogazoase şi alimentele foarte calde sau reci. Acestea pot irita tractul digestiv. De asemenea, evită ţigările pentru că pot pot prelungi perioada de suferinţă şi acutizează durerile abdominale.