Ce probleme de sănătate pot apărea din cauza mâinilor murdare! 

21 noiembrie 2018   Tratamente

Contaminarea mâinilor se poate face foarte simplu de la un bolnav la om sănătos, în timpul îngrijirii bolnavului. De aceea, cei care lucrează în sistemul medical trebuie să facă o dezinfectare serioasă a mâinilor de fiecare dată după ce intră în contact cu bolnavul. Apoi, cei care lucrează direct cu animale, contaminarea se poate face în timpul jupuitului sau manipulării blănurilor sau pieilor. Poate părea ciudat, dar riscul contaminării încă există.

”Nenumărate infecţii respiratorii sau digestive pot fi transmise prin intermediul mâinilor incorect spălate. Este sezonul infecţiilor respiratorii şi pot fi transmise prin intermediul mâinilor murdare pentru că acele picături pe care le strănutăm sau care ies o dată cu tusea sau strănutul pot ajunge până la un metru distanţă şi se pot depunde pe obiecte, apoi noi mergem cu mâinile şi o ducem la gură sau la nas. Rosul unghiilor este o problemă.

Zona de sub unghii este un rezervor de microbi. Era un obicei al copiilor, dar văd că din ce în ce mai mulţi adulţi au acest obicei. Tastaura, telefonul mobil sau coşurile de la supermarket conţin extrem de mulţi microbi. Ne spălăm cu apă şi săpun de câte ori putem, jumătate de minut cel puţin, nu dăunează deloc. Cei mai mulţi tuşesc şi pun palma la gură, apoi dau mâna cu alţii şi asa se transmite microbul. Cele mai multe dintre bolile digestive au cauza mâinile nespălate” explică doctorul Ruxandra Constantina, la Antena 1.

Cum prevenim infectarea

Înainte de a prezenta pe scurt ce boli sunt legate de mâinile murdare şi sunt cele mai frecvente, iată câteva sfaturi pentru prevenirea infectării cu vreo boală:

- spălarea mâinilor înainte şi după folosirea toaletei, mai ales a celei publice;

- spălarea mâinilor înainte şi după masă;

- dezinfectarea mâinilor după vizita la un bolnav;

- copiii aflaţi în comunitate ar trebui încurajaţi să nu folosească tacâmurile, paharele şi farfuriile sau mâncarea la comun cu ceilalţi colegi;

- spălarea mâinilor după joaca cu animalul de companie.

Hepatita A sau “boala mâinilor murdare”, după cum mai este denumită ea, este una dintre cele mai periculoase, căci ea poate afecta serios ficatul. De aceea, copiii trebuie învăţaţi să se spele cât mai des pe mâini şi să intre în contact cât mai puţin cu zone foarte murdare sau obiecte luate de pe jos. Hepatita se dezlănţuie ca orice gripă la început, apoi apar lipsa poftei de mâncare, diareea şi îngălbenirea pielii şi ochilor (specifice hepatitei A). Dar, se întâmplă, mai rar ce-i drept, ca bolnavii să nu prezinte niciun simptom, şi, deci, nici ei nu ştiu că pot contagia pe alţii. De aceea, prevenirea este importantă.

Mai multe