Ce indicaţii au tratamentele cu laser

5 mai 2018   Tratamente

Terapia cu laser cuprinde metodele de tratament bazate pe aplicarea radiaţiilor din domeniul optic. Cea mai importantă caracteristică a laserului, care determină şi eficienţa acestuia, este prezenţa unei lungimi de undă fixe. Cu alte cuvinte, laserul este o lumină monocromatică.

Parametrii energetici ai radiaţiei laser sunt selectaţi în funcţie de modul de funcţionare a aparatului şi de tehnica utilizată, precum şi de indicaţiile tratamentului. Echipamentele laser existente în momentul de faţă sunt împărţite 3 categorii: aparate pentru chirurgie, pentru tratament şi pentru diagnosticare.

Ce avantaje are În momentul de faţă, terapia cu laser şi-a demonstrat eficienţa şi beneficiile pe termen lung în toate domeniile medicinii: neurochirurgie, dermatologie, oftalmologie, ginecologie, recuperare medicala, ortopedie, cardiologie, urologie, stomatologie. Cel mai mare avantaj al acestei metode constă în faptul că are extrem de puţine contraindicaţii. Chiar şi acolo unde, în general, există contraindicaţii stricte – cum sunt oncologia, sarcina sau vârsta înaintată, e necesar ca medicul să aleagă tehnica potrivită fiecărui pacient în parte.

Tratamentul se aplică uşor, timpul de recuperare este minim, iar efectele adverse nu sunt semnificative. Terapia cu laser nu interacţionează cu alte medicamente şi, mai mult, reduce substanţial necesitatea administrării acestora. În urma tratamentului, s-a observat o creştere a metabolismului celular şi stimularea secreţiei hormonilor de creştere.

Când este recomandată

Indicaţiile pentru tratamentul cu laser sunt diverse. Iată câteva dintre ele:

- inflamaţii ale bolilor acute şi cronice

- septicemii

- procese inflamatoare după leziuni şi intervenţii chirurgicale

- tromboflebită şi flebotromboză (cheaguri venoase), oriunde sunt localizate şi pentru orice tip de boală, fie ea acută sau cronică

- boala coronariană ischemică

- insuficienţă cerebrală

- boli ale vaselor limfatice cu cauze diferite

Citeşte şi: Operaţia de cataractă cu laser

- imunodeficienţe de orice natură, provocate de operaţii sau alte boli

- boli autoimune, astm bronşic şi alergii

- pancreatită acută şi cronică

- gastroduodenită şi ulcer duodenal

- dermatoză, neurodermatită, psoriazis şi arsuri

- diabet zaharat

- răni care se vindecă greu.

Laserterapia este utilizată şi în scop preventiv, în următoarele situaţii:

- pentru a preveni apariţia unor complicaţii după intervenţii chirurgicale, leziuni abdominale şi ale toracelui

- recidivă de neurodermită şi psoriazis

- infecţii ale persoanelor care suferă de hemoblastoză (neoplasme care se dezvoltă din celulele hematopoietice)

- în diferitele stadii de imunodepresie după radioterapie sau terapie citostatică.

Terapia cu laser este indicată, de asemenea, pentru creşterea capacităţii de muncă, în cazul persoanelor care acuză stări de slăbiciune sau sunt predispuse la răceli. Este utilizată frecvent şi în tratamentele cosmetice, în special pentru întinerirea pielii, pentru înlăturarea cicatricilor, a vergeturilor şi a ridurilor.

Mii de studii clinice efectuate în ultimele decenii, în întreaga lume, au demonstrat siguranţa radiaţiei laser cu intensitate scăzută (LIL) pentru tratamentul şi reabilitarea pacienţilor care suferă de cancer. Specialiştii atrag atenţia că este destul de răspândită o concepţie potrivit căreia lumina laser poate stimula creşterea tumorală, dar că aceasta ar fi nejustificată şi s-ar datora unei confuzii în privinţa termenului „iradiere“. Aceasta ar aparţine însă altor tehnologii, care nu au nimic de-a face cu laserul.

Bine de ştiut!

- Terapia laser pentru articulaţii este indicată în cazurile de artrită, artrită primară şi secundară a umărului, probleme ale articulaţiei genunchiului, precum şi în cazul leziunilor şi ligamentelor articulare.

- În ginecologie, terapia cu laser este folosită destul de des, datorită eficienţei terapeutice ridicate, atât extern cât şi intravaginal, cu ajutorul unui senzor special. Tratamentul este indicat pentru procese inflamatoare cronice, disfuncţie menstruală, insuficienţă ovariană, endometrioză, endocervicită, în anumite cazuri de infertilitate şi pentru îmbunătăţirea evoluţiei postpartum.

...tratamentul cu ajutorul laserului are o vechime de mai bine de un secol? A fost experimentat pentru prima oară de fizioterapeutul danez N.R. Finsen, care a primit Premiul Nobel, în 1903, pentru cercetările sale în acest domeniu.

Mai multe