Ce este şi cum ne poate ajuta imunoterapia

28 aprilie 2017   Tratamente

Imunoterapia este utilizată atunci când sistemul imunitar uman eşuează. Acest lucru poate însemna că nu mai este capabil să detecteze şi să elimine anumiţi agenţi patogeni sau substanţe dăunătoare, să distrugă celulele defecte din organism sau să deosebească celule care atacă organismul de ţesutul sănătos.

Termenul de imunoterapie cuprinde diferite tipuri de tratament, care au acelaşi scop: acela de a influenţa un sistem imunitar care nu mai funcţionează la parametri normali. În funcţie de boală, aceste terapii urmăresc fie să consolideze, fie să inhibe sistemul imunitar.

Cum funcţionează şi care sunt efectele

În ultimele decenii, imunoterapiei i s-a acordat din ce în ce mai multă importanţă în cercetarea medicală, în special pentru pentru transplantul de organe şi pentru tratamentul cancerului, al bolilor autoimune – diabetul zaharat de tip 1, scleroza multiplă, spondilita anchilozantă, boala Crohn, reumatismul.

Termenii de „imunoterapie prin stimulare” apar pretutindeni în literatura de specialitate, făcând referire la un spectru larg de proceduri diferite. Acestea includ injecţii cu microorganisme vii sau moarte, cu rolul de a întări sistemul imunitar sănătos şi de a stimula formarea de anticorpi.

Speranţe de tratament în cancer

Imunostimulatorii le sunt administraţi şi pacienţilor cu cancer, pentru a impulsiona activitatea sistemului lor imunitar, slăbit de boală. Mulţi oncologi au speranţe mari legate de imunoterapie. În cazurile de cancer intestinal, de exemplu, s-a dovedit a fi eficace imunoterapia specifică activă (ASI), în cadrul căreia pacientului îi sunt injectate antigene tumorale. Imunostimulatoarele interferon şi interleukin, care suprimă creşterea celulară şi măresc răspunsul imunitar, s-au dovedit, de asemenea, benefice în cazul anumitor tipuri de tumori.

Tot pentru vindecarea cancerului este folosită şi imunoterapia personalizată, cum e tratamentul cu celule dendritice autologe, care are ca scop distrugerea tumorii prin activarea controlată a sistemului imunitar. Şi vaccinurile împotriva unor virusuri cauzatoare de cancer sau a anticorpilor monoclonali (proteine active imunologic), sunt utilizate cu tot mai mult succes în terapia cancerului.

În principiu, imunoterapia cancerului produce un efect mai orientat şi mai selectiv împotriva celulelor canceroase decât metodele tradiţionale, chimioterapia şi radioterapia. Dar, în majoritatea cazurilor, nu este suficientă pentru a învinge boala, ci acţionează doar ca un adjuvant care sprijină intervenţia chirurigicală sau chimioterapia.

Folosită pentru tratarea alergiilor

Imunoterapia este folosită, de multă vreme, şi în tratamentul alergiilor, sub forma unor injecţii antialergice. Acestea introduc în organism cantităţi foarte mici din alergen, până când îl desensibilizează, blocând anticorpii care li se opun. De curând, s-a pus şi problema folosirii pe o scară mai largă a imunoterapiei sublinguale, care constă în plasarea câtorva picături de soluţie alergenă sub limbă, sau a celei cu capsule gelatinoase. Astfel ar putea fi înlăturat cel mai mare neajuns al imunoterapiei - înţepăturile, având în vedere că, până la încheierea tratamentului, este probabil ca un pacient să fi făcut peste o sută de injecţii.

O echipă de experţi care a analizat 24 de studii, incluzând mai mult de 900 de pacienţi cu alergii, a constatat că injecţiile cu alergeni au fost eficiente la 71% dintre ei, ducând la mai puţine simptome, o mai mică inflamare la nivelul plămânilor şi o nevoie redusă de medicamente.

Posibilă terapie în leucemie

La spitalul universitar din Berna, capitala Elveţiei, se desfăşoară, în prezent, un studiu clinic pentru o nouă imunoterapie împotriva leucemiei. Anticorpi descoperiţi în laborator sunt folosiţi pentru a inhiba creşterea şi înmulţirea celulelor stem tumorale. Din luna ianuarie a acestui an, un grup pilot de pacienţi cu leucemie acută are acces la o nouă metodă de tratament, de la care se aşteaptă rezultate spectaculoase în lupta cu această boală.

Mai multe