Ce beneficii are apa mării

18 august 2017   Tratamente

Apa mării, briza, algele şi nămolul, toate pot fi considerate medicamente în cadrul unei terapii naturale, numită talasoterapie. Baia de soare la malul mării trebuie să se facă însă fără abuz de raze ultraviolete, cu expunere care să crească progresiv, fără a se uita de protecţia solară şi de recomandările medicilor.

Dacă vrei să îţi faci din mare un „doctor”, trezeşte-te cât mai devreme dimineaţa şi plimbă-te pe malul mării sau pe dig. Relaxarea este efectul imediat, însă avantajele nu se opresc aici. Apa mării este bogată în săruri minerale şi oligo-elemente, iar simplul contact al acesteia cu pielea „hrăneşte” tegumentul şi fibrele musculare cu magneziu şi cu calciu. Ionii de sare sunt absorbiţi şi în sistemul limfatic, stimulând astfel imunitatea.

Ce poţi trata pe litoral

Aerosolii marini benefici pentru sănătate se formează pe malul mării, acolo unde valurile se „sparg” de ţărm şi conţin stropi foarte fini, microparticule cu niveluri optime de iod, bromuri, magneziu şi cloruri de sodiu. Având sarcină electrică negativă, aerosolii marini inhalaţi devin activi la nivelul bronhiilor şi al plămânilor. După ce se depun pe mucoasa tractului respirator, aerosolii se aborb, ajutând la fluidizarea şi la eliminarea secreţiilor de mucus.

Aerosolii marini naturali au efecte benefice dovedite în afecţiuni pulmonare precum bronşite, astm bronşic alergic, rinite, sinuzite şi faringite, atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor. De asemenea, particulele de aerosolii reduc inflamaţia la nivelul respirator, prin urmare crizele de astm apar mai rar. Cura cu apa de mare este indicată şi în unele boli de piele (eczeme, psoriazis) şi în afecţiuni ginecologice.

Apa mării acţionează ca un masaj limfatic, prin urmare, combate retenţia de apă (edemele), ajută la eliminarea toxinelor, reglează tranzitul intestinal şi stimulează circulaţia periferică venoasă.

Şi reumaticii trebuie să încerce cura heliomarină. Soarele, apa mării şi nămolul au acţiune antiinflamatoare, benefică în problemele articulare (cresc mobilitatea articulaţiilor şi reduc durerea reumatică), grăbind recuperarea după traumatisme musculare sau osoase.

Cura cu aerosoli se face dimineaţa şi seara

Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale mării, este indicat să mergem pe plajă dimineaţa, până la ora 9 şi seara, după apusul soarelui (căldura în exces de la orele după-amiezei poate reduce din calitatea aerosolilor marini).

Stai la limita dintre nisip şi valuri sau pe faleză, pentru a profita de aerosoli, şi respiră adânc. În scop terapeutic, o astfel de cură se face 10 zile.

Ne jucăm şi tratăm

Cei mai încântaţi de mare sunt, cu siguranţă, copiii. În afara bălăcelilor şi a castelelor de nisip, cei mici se vor alege şi cu o stare generală mai bună în urma vacanţei la mare. Cura heliomarină este o modalitate eficientă de combatere a rahitismului şi de creştere a imunităţii. Marea îi căleşte pe copii, le creşte pofta de mâncare, terapia pe litoral fiind indicată mai ales micuţilor cu alergii, cu amigdalite sau faringite, pentru că reduce infecţiile din sfera ORL şi creşte rezistenţa la răceli.

Copiii nu trebuie să stea la soare în intrervalul 12.00 – 18.00, când radiaţiile solare sunt mai putrernice, iar măsurile de protecţie (pălării de soare, creme cu factor de protecţie) sunt mai mult decât necesare în cazul lor.

Citeşte şi: Terapia cu apă de mare, bună pentru trup şi suflet

Ce mai poţi face la mare

Împachetări cu nisip. Acoperă-ţi picioarele cu nisip, într-un strat de câţiva centimetri şi stai la prima şedinţă astfel 15 minute, după care poţi creşte progresiv durata. Astfel de împachetări ajută la stimularea circulaţiei sangvine, la reducerea durerilor articulare şi la combaterea retenţiei de apă.

Împachetări cu nămol. Tratamentul cu nămol calmează durerile musculare şi articulare.

Mai multe