Când se impune laparoscopia ginecologică
Laparoscopia ginecologică este o alternativă la intervenţiile chirurgicale deschise. Metoda utilizează un laparoscop, pentru ca medicul să poată privi în interiorul zonei pelviene, spre deosebire de intervenţiile chirurgicale deschise, care necesită adeseori o incizie mare.
Laparoscopia are, în general, un timp de recuperare mai scurt comparativ cu intervenţia chirurgicală deschisă, şi lasă cicatrici foarte mici. Un chirurg ginecolog sau un chirurg generalist poate efectua această procedură, care are multe avantaje pentru pacientă.
Ce avantaje are
Laparoscopia poate fi utilizată pentru a se pune diagnosticul unei boli, pentru efectuarea unui tratament sau în ambele cazuri. O procedură de diagnostic se poate transforma uneori în tratament, spun medicii ginecologi, de aceea este important să mergi la medic pentru a şti dacă ai nevoie sau nu de o astfel de intervenţie minim invazivă.
„Astăzi, operaţia de îndepărtare a uterului este posibilă prin realizarea intervenţiei chirurgicale minim invazive, ceea ce numim histerectomie laparoscopică şi care presupune utilizarea unor instrumente foarte subţiri, prin mici incizii, şi o cameră video tubulară. Spre deosebire de intervenţia chirugicală clasică, nu se fac incizii majore pe abdomen. Un alt mare avantaj îl reprezintă faptul că pacienta poate fi externată a doua zi. Durerea şi cicatricile sunt minime“, precizează dr. Silviu Iştoc. De asemenea, laparoscopia ginecologică este soluţia perfectă pentru femeile care îşi doresc să rămână însărcinate după intervenţie.
Depistează endometrioza
Printre motivele care ar trebui să ne îndemne să apelăm la laparoscopia ginecologică se numără: durerea pelvină inexplicabilă, infertilitatea inexplicabilă şi un istoric medical de infecţie în zona pelviană. De asemenea, medicul ginecolog citat subliniază că există numeroase afecţiuni care pot fi diagnosticate cu ajutorul laparoscopiei ginecologice, cum ar fi: endometrioza, fibromul uterin, chisturile ovariene sau tumorile benigne locale, sarcina extrauterină, abcesul pelvin sau puroiul, anevrismele pelvine sau ţesutul cicatricial dureros, infertiliatea, boala inflamatoare pelvină şi unele forme de cancer ce afectează sistemul reproducător.
Tratament pentru fibrom
Pentru a evita procedurile chirurgicale invazive, e bine de ştiut că există tipuri de tratament laparoscopic pentru: îndepărtarea uterului (histerectomie), îndepărtarea ovarelor, eliminarea chisturilor ovariene, eliminarea fibroamelor, blocarea fluxului de sânge către fibroame, ablaţia ţesutului endometrial (tratament pentru endometrioză), îndepărtarea aderenţelor, inversarea ligaturii trompelor uterine;, anumite proceduri efectuate la pacientele cu incontinenţă urinară.
Recuperarea este rapidă
O laparoscopie ginecologică se face, de obicei, cu anestezie generală, adică pacienta va fi adormită în timpul procedurii. Laparoscopul, un telescop mic, cu o cameră video ataşată, este introdus de chirug printr-o mică tăietură în buric. Potrivit dr. Silviu Iştoc, procedura poate să dureze între 30 de minute şi 3 ore, în funcţie de tipul de examinare sau de tratamentul de care pacienta are nevoie.
„Durerea este minimă, pacientele necesită doar un medicament non-narcotic comun (ibuprofen, paracetamol), spre deosebire de multiplele analgezice morfinice folosite la intervenţia clasică. Toţi aceşti factori duc la o recuperare mai rapidă, majoritatea pacientelor se pot întoarce la locul de muncă în 2-3 zile, deşi concediul medical standard este de 7 zile. Deoarece punctele de acces sunt subţiri, la fel şi cicatricile vor fi minime“, explică dr. Silviu Iştoc.
Sfatul specialistului
Dr. Silviu Iştoc, medic primar obstetrică-ginecologie, www.dristoc.ro, Bucureşti
Un laparoscop este un telescop subţire, ce include un sistem de iluminare. Acesta permite medicului să vadă în interiorul corpului. Diagnosticul laparoscopiei poate determina dacă aveţi afecţiuni cum ar fi endometrioza sau fibroamele. Poate fi şi o formă de tratament. Cu instrumente miniaturizate, medicul poate efectua o varietate de intervenţii chirurgicale, precum îndepărtarea chistului ovarian, a fibromului uterin etc.