Când ne putem administra singuri produse fără prescripţie medicală?

23 noiembrie 2020   Tratamente

Automedicaţia poate fi eficientă în gestionarea afecţiunilor comune. Însă încercarea de a gestiona simptomele fără avizul unui specialist trebuie făcută responsabil şi atent pentru a-şi atinge scopul. Stările de disconfort fizic pot apărea oricând, în cele mai nepotrivite momente, fără să anunţe. Printre acestea se numără dureri (de cap, de măsele, burtă, gât etc), nas înfundat, stări de ameţeală, febră sau multe altele.

Cauzele acestor simptome sunt variate: poate fi vorba despre afecţiuni inofensive, precum răceli şi

sau despre afecţiuni mai grave, care necesită un consult medical.

Ce fel de produse sunt disponibile în farmacii?

Este foarte important să ştii că în farmacie există 2 mari categorii: medicamente şi alte produse de sănătate. Medicamentele la rândul lor sunt de 2 feluri. Medicamente care se pot elibera doar pe bază de prescripţie medicală şi medicamente care se pot elibera şi fără reţetă de la medic. 

Când este nevoie de sfatul unui specialist? 

Dacă sunteţi siguri că aţi identificat corect simptomele sau sunt simptome cu care v-aţi mai confruntat şi cu alte ocazii, puteţi apela la sfatul unui farmacist. Acesta vă poate îndruma către cel mai potrivit produs pentru dumneavoastră în acea situaţie. Spre deosebire de orice vecin sau prieten, acesta  va şti ce produs vi se potriveşte mai bine sau dacă este cazul să mergeţi la medic. Odată ajuns în farmacie, descrieţi în detaliu farmacistului care este starea dumneavoastră de sănătate şi ce simptome prezentaţi. Răceala, durerile de cap, constipaţia, sunt doar câteva dintre afecţiunile pentru care puteţi cere sfatul farmacistului. Iar dacă nu ştiţi care dintre produsele fără prescripţie medicală sunt potrivite, vă puteţi consulta cu specialistul din farmacie. Este important să fim informaţi şi să ştim să avem grijă de sănătatea noastră, cu responsabilitate. Implicit, consultarea unui farmacist specialist în situaţiile în care afecţiunile de care suferim sunt unele minore reprezintă un avantaj pentru a nu aglomera unităţile de primiri urgenţe când nu este cazul.

Afecţiuni pentru care putem cere sfatul farmacistului 

Printre afecţiunile minore pentru care farmacistul vă poate ajuta cu recomandări se numără şi următoarele:

Dacă aţi răcit sau tuşiţi, veţi fi sfătuit cu privire la medicamentele fără prescripţie medicală pe care le puteţi utiliza. Cum ar fi medicamentele antialgice, decongestionante, antitermice sau siropurile de tuse. Farmacistul vă poate indica dacă simptomele dumneavoastră sunt ceva mai serioase şi trebuie să vă adresaţi unui medic.   

Analgezicele eliberate fără reţetă vă pot ajuta să amelioraţi durerile de cap. Pentru recunoaşterea diferitelor tipuri de dureri de cap şi pentru un tratament adecvat, cereţi sfatul farmacistului. Dacă durerea de cap reapare, nu se ameliorează  sau observaţi şi alte simptome, atunci este indicat să vă adresaţi unui medic. Şi în cazul durerilor de dinţi sau urechi puteţi cere, întâi, sfaturi la farmacia cea mai apropiată.   

De multe ori, diareea poate trece de la sine într-una sau câteva zile. Dar de la farmacist aflaţi cum puteţi diminua acest disconfort şi în cât timp ar trebui să vă simţiţi mai bine. Cu cât simptomele sunt descrise mai bine, cu atât veţi putea primi cea mai adecvată soluţie.  Este posibil ca farmacistul să vă poată ajuta şi în cazul în care vă confruntaţi cu o indigestie sau arsuri la stomac.   

Schimbările apărute în dietă şi în stilul de viaţă, dar totodată şi unele medicamente pot fi cauzele unei constipaţii. Farmacistul vă poate recomanda sfaturi privind alimentaţia sau un laxativ care să vă facă să treceţi cu bine şi peste acest episod.   

Rinita alergică este o altă afecţiune pentru care sfatul farmacistului poate fi util în ameliorarea simptomelor. Unele medicamente antialergice sau spray-uri nazale decongestionante care se eliberează fără prescripţie medicală pot ajuta la diminuarea simptomelor rinitei alergice.   

Eczemă. Farmacistul vă poate sfătui şi ce cremă hidratantă să folosiţi dacă vă confruntaţi cu o eczemă pentru care aţi fost diagnosticat de către medicul dumneavoastră. Farmacistul este în măsură să vă recomande un tratament al simptomelor şi în cazul unei erupţii cutanate, acnee ori forme uşoare de psoriazis.   

Vi se pot recomanda creme sau spray-uri din farmacii pentru a vă ajuta să amelioraţi aceste manifestări cutanate. Întrebaţi farmacistul şi citiţi prospectul cu privire la utilizarea lor.   

Insolaţie. Pentru arsuri solare uşoare sau insolaţie puteţi solicita sfaturi şi produse de la farmacist, inclusiv analgezice, medicamente pentru combaterea deshidratării, loţiuni şi creme. De asemenea, puteţi primi sfaturi şi recomandări despre cea mai potrivită cremă solară pe care să o utilizaţi pentru a preveni arsurile solare. 

Unele produse existente în farmacii vă pot scăpa de neplăcerile cauzate de păduchi. Sfatul farmacistului este util şi când vine vorba despre remediile pentru înţepăturile sau muşcăturile de insecte.

Mai multe