Când este necesară operaţia pentru polipi
Un polip nu reprezintă o problemă medicală majoră dacă nu creşte, nu sângerează sau nu apar anumite disfuncţionalităţi, ca pierderea mirosului, modificări ale vocii. Totuşi, medicii decid, de multe ori, să îi elimine imediat ce sunt descoperiţi.
Operaţia polipilor la copii a devenit un subiect extrem de dezbătut. Există părinţi care vor să îşi opereze copiii la primele semne ale unei răceli de lungă durată şi alţii care preferă să se informeze din surse nu tocmai medicale şi să apeleze, în mod greşit, la soluţii alternative. Specialiştii ne avertizează că simptomele afecţiunii cunoscută în folclor drept “polipi” pot fi de multe ori înşelătoare.
“Un copil care are nevoie de această operaţie trebuie să răcească extrem de des. Dacă răceşte extem de des, adică la 2-3 săptămâni, face otite repetate, rămâne cu o respirăţie dificilă, sforăie noaptea, atunci este nevoie de această intervenţie. Un copil care face pe lângă aceste răceli şi amigdalita iarăşi este un criteriu pentru care se indică operaţie pentru polipi.
Dacă în luna ianuarie copilul a fost operat şi două luni copilul răceşte evident că va prezenţa din nou, respiraţie pe gură, sforăit şi li se spune părinţilor că micuţul trebuie operat din nou pentru că polipii au revenit. Nimic mai fals. Polipii nu revin la două-trei luni. Un copil care nu aude, respira greu şi este diagnosticat în decembrie, nu vom aştepta până vină primăvară pentru operaţie. Operaţia se poate face oricând, în orice anotimp” a explicat medicul Mioriţa Toader, expert ORL. Din fericire această interentie durează circa 30 de minute şi dacă a fost făcută la primele ore ale zilei, copilul poate pleca acasă după-amiază.