Când ai nevoie de proteză auditivă

19 mai 2014   Tratamente

Scăderea auzului (hipoacuzia) poate fi provocată în unele cazuri de o boală infecţioasă a urechii sau de o problemă, cum ar fi dopurile de ceară.

În aceste situaţii, după rezolvarea problemei medicale, este posibil să auzi din nou bine. În cazul vârstnicilor, cel mai des este vorba de degradarea auzului din cauza vârstei.

Acest lucru se întâmplă din ce în ce mai frecvent şi în cazul tinerilor, mai ales al acelora care ascultă muzică în căşti cu sonorul dat la maximum.

La ce medic trebuie să mergi

Dacă eşti pensionar sau dacă ai asigurare de sănătate în sistem public, poţi merge la medicul de familie, care îţi va da trimitere către specialistul ORL, pentru un diagnostic corect şi pentru a primi un tratament adecvat.

Dacă este nevoie, acesta te va trimite la un cabinet specializat în audiologie, unde ţi se va testa auzul printr-o audiogramă: ţi se vor difuza sunete la căşti, iar tu va trebui să apeşi pe un buton atunci când le auzi.

Aşa ţi se va stabili pragul de sensibilitate auditivă. În funcţie de rezultate, dacă este cazul, se recomandă o anumită proteză auditivă.

Aparatul se reglează în funcţie de pragul auditiv şi de preferinţele fiecăruia, pentru a asigura confortul maxim celui care îl poartă. De aceea, aparatele sunt individuale şi nu pot fi folosite de o altă persoană sau cumpărate ca atare de la magazin. Se pot obţine cu compensare

O cale mai rapidă ar fi să mergi direct la un cabinet de audiologie. Poţi apela şi în acest caz la compensare, însă îţi trebuie aprobare din partea casei de asigurări de care aparţii.

Protezele auditive costă între 900 şi 5.500 de lei. Pentru asiguraţi, statul acoperă 919,11 lei, indiferent de tipul protezei auditive. Pentru a beneficia de subvenţie, trebuie să depui un dosar la casa de asigurări de sănătate.

Aprobarea dosarului şi emiterea deciziei de compensare dure ază însă până la trei luni. Cumpărarea protezei auditive se poate face şi înainte de obţinerea deciziei, prin plata integrală a aparatului.

În acest caz, atunci când obţii aprobarea, primeşti înapoi suma subvenţionată de stat. Trebuie să ştii că unele cabinete particulare oferă şi varianta cumpărării în rate.

Protezele pot fi doar pentru o ureche sau pentru ambele urechi, în funcţie de nevoile şi de posibilităţile materiale ale pacientului. În cazul în care sunt probleme la ambele urechi, specialiştii recomadă aparate pentru amândouă.

Totuşi, dacă pacientul nu are suficienţi bani, purtarea aparatului la o singură ureche rezolvă o mare parte din problemele de auz.

Ca formă, protezele pot fi externe (retroauriculare) sau interne (intraauriculare).Cele interne sunt mai scumpe şi sunt un pic mai greu de întreţinut, dar au avantajul că nu se văd deloc. Totuşi, nici celelalte nu sunt foarte vizibile: au circa un centimetru lungime şi sunt aşezate după ureche.

Mai multe