Cancerul cervical, detectat mult mai devreme

20 decembrie 2010   Tratamente

Studiul a fost publicat în revista medicală Lancet Oncology şi citate de Mediafax.

Cercetătorii au construit un dispozitiv care măsoară grosimea pereţilor uterului, generând o imagine computerizată a acestora, permiţându-le astfel medicilor să detecteze tumorile apărute chiar într-un stadiu incipient. Studiul, realizat pe un eşantion de 96 de paciente, a avut o rată de eficienţă de peste 80%, detectând cancerul uterin înainte ca pacientele să prezinte primele simptome, cum este hemoragia.

Medicii britanici consideră că acest dispozitiv va putea fi folosit în viitorul apropiat în cadrul testelor de rutină. Comparativ cu anii 1970, numărul cazurilor diagnosticate a crescut cu peste 50%.

Dacă maladia este depistată într-un stadiu incipient, pacientele beneficiază de şanse de supravieţuire mai mari, deoarece medicii le pot administra anumite tratamente eficiente, care pot opri răspândirea tumorilor în organism.

Cancerul uterin apare în special la menopauză, afectându-le de regulă pe femeile cu vârste cuprinse în intervalul 60-69 de ani. Femeile sunt mai expuse în faţa riscului de cancer uterin atunci când concentraţia de estrogen din sânge atinge un nivel ridicat. Femeile supraponderale sau obeze prezintă o concentraţie mai mare de estrogen în organism, deoarece ţesuturile lor adipoase transformă alte tipuri de hormoni în estrogen.

Mai multe