Aşa scapi de micoze!

18 august 2011   Tratamente

Micozele predomină vara, pentru că ciupercile care le cauzează se dezvoltă într-un mediu cald şi umed. Deşi nu sunt periculoase, se extind şi au tendinţa să reapară, dacă nu ai urmat tratamentul corect. În plus, produc disconfort şi sunt inestetice.

Micozele sunt boli ale pielii provocate de ciuperci care sunt transmise fie de la un animal sau de la o persoană contaminată, fie sunt prezente în organism (candida), dar sunt activate în condiţii de umiditate, stres sau în urma consumului unor medicamente. Hainele care nu-ţi lasă pielea să respire şi încălţămintea închisă pot favorizată apariţia lor.

Micoza piciorului (tinea pedis) apare în spaţiile dintre degete. Pielea este roşie, fisurată şi apare senzaţia de mâncărime. Micoza se poate întinde pe picior, unde apar fisuri dureroase sau vezicule.

Micoza inghinală (tinea cruris) se manifestă prin zone înroşite, uşor reliefate, acoperite cu vezicule sau cruste. Se extind progresiv.

Micoza pielii trunchiului, a membrelor şi a feţei (tine corporis) se manifestă prin zone rotunde, delimitate şi acoperite de o crustă.

Pitiriazisul versicolor este un tip de micoză a trunchiului. Se caracterizează prin pete mici, brune sau albicioase, rotunde, care se descuamează uşor. Apare pe spate, pe piept sau pe umeri. Ciuperca responsabilă de apariţia bolii trăieşte în mod normal pe pielea noastră, dar se activează din cauza căldurii şi a transpiraţiei. Micoza are tendinţa de a se extinde şi de a recidiva.

Micozele unghiilor

Ciupercile se pot „infiltra” şi sub unghiile degetelor de la picioare. Micoza unghiilor se dezvoltă treptat: întâi, unghia se îngălbeneşte, apoi devine groasă, cu o suprafaţă neregulată. Boala se poate extinde de la o unghie la alta.

Cum te tratezi când ai micoză?

Potrivit medicul dermato-venerolog Adina Dobriţoiu, tratamentul micozelor este de obicei local şi constă în aplicarea unor preparate medicamentoase cu efect antimicotic. „Sunt necesare una-două aplicări zilnice, în funcţie de tipul medicamentului, iar durata administrării este de două-trei săptămâni. În cazul unor forme mai severe este necesară terapia pe cale orală (cu Orungal, Diflucan sau Lamisil), în dozele stabilite de către

medicul dermatolog”. Tratamentul unghiilor se face pe cale generală, cu medicamente antimicotice, pentru că soluţiile locale nu pătrund prin unghie.Este important să nu întrerupi tratamentul dacă ţi se pare că micoza s-a vindecat, ci să-l urmezi până la capăt, altfel micoza poate recidiva.

Ce complicaţii pot apărea?

Pe langă mâncărimea supărătoare, leziunile pot fi poarta de intrare pentru alţi germeni, complicându-se cu alte afecţiuni (erizipel ori impetigo, provocate de streptococ sau de stafilococ). Specialistul nostru, dr. Adina Dobriţoiu, ne sfăruieşte să nu aplicăm tratamente neadecvate, pentru că acest lucru poate duce la apariţia unor eczeme.

Cum eviţi recidivele?

- Urmează tratamentul până la capăt, chiar dacă micoza dispare din primele săptămâni

- Poartă haine lejere din fibre naturale

- Dezinfectează hainele prin călcare

- Dacă ai pitiriazis, nu face saună şi nu folosi uleiuri de corp

- Nu merge desculţă la piscină, la saună sau la duşurile comune

- Foloseşte propriul prosop şi usucă-ţi bine pielea după baie

- Vara, poartă încălţăminte deschisă, în care piciorul nu transpiră

- Evită contactul cu animalele

Mai multe