Ai dinţi sensibili? Aşa îi tratezi!
Hipersensibilitatea dentară însoţeşte aproape 98% din cazurile de parodontoză, spun specialiştii. Aceasta se manifestă printr-o durere scurtă şi ascuţită, care apare atunci când dinţii vin în contact cu alimente reci, fierbinţi, dulci, acide sau în timpul periajului. În general, dinţii devin sensibili fie atunci când gingia se retrage de pe dinţi, iar o parte din rădăcină rămâne descoperită, fie atunci când smalţul este îndepărtat, iar dentina nu mai este protejată împotriva ”agresiunii” alimentelor. De aceea, persoanele care simt o durere oricât de mică la nivelul dinţilor trebuie să se adreseze de urgenţă medicului stomatolog. Netratată, hipersensibilitatea poate afecta nervul, putându-se ajunge chiar la extirparea lui.
Igiena orală, cu rigurozitate
Din momentul în care afecţiunea a fost depistată, medicul recomandă pacientului folosirea pastelor special concepute pentru dinţii sensibili. Acestea conţin clorură de stronţiu, care reduce hipersensibilitatea şi favorizează remineralizarea osoasă. De asemenea, în compoziţia lor se mai găseşte citrat de zinc (combate placa bacteriană şi previne formarea tartrului), vitamina E şi panthenol (favorizează vindecarea, previne inflamaţia gingiei şi protejează ţesutul dentar).
Iar pentru ca în timpul periajului dinţii să nu fie şi mai mult afectaţi, se recomandă folosirea unei periuţe cu peri moi şi a unei tehnici corecte de curăţare a dinţilor. Astfel, se perie mai întâi suprafeţele exterioare ale dinţilor de sus, apoi ale celor de jos. După aceea, se trece la perierea suprafeţelor interioare ale dinţilor de sus şi de jos.
De asemenea, se recomandă folosirea unei ape de gură, care să conţină clorhexidină, un antibacterian puternic care combate apariţia bacteriilor şi reduce riscul de gingivită. Suplimentar, medicul stomatolog poate aplica la baza dintelui produse desensibilizante, pe bază de fluor, care ameliorează sau determină dispariţia sensibilităţii.
O nouă pastă pentru dinţii sensibili
În România o pastă de dinţi care conţine arginină (un component natural al salivei) şi un compus insolubil de calciu, ambele având rolul de a trata hipersensibilitatea. Potrivit specialiştilor, moleculele de arginină ajută la formarea unui strat mineral bogat în calciu pe suprafaţa dinţilor, care blochează transmiterea stimulilor ce activează terminaţiile nervoase, provocând durerea.
Tratamentul se aplică doar în cabinetele dentare atât pentru pacienţii cu hipersensibilitate dentară manifestată cât şi pentru cei care au această problemă din cauza detrartrajului şi a intervenţiilor chirurgicale paradontale. Efectul se păstrează timp de patru săptămâni, dar se poate repeta, deoarece nu are efecte secundare.