5 paşi să eviţi simptomele sindromului de colon iritabil
Alimentaţia, cea mai importantă parte a tratamentului
Dacă ai fost diagnosticat cu sindrom de colon iritabil este nevoie de câteva săptămâni să te obişnuieşti cu o dietă sănătoasă. Notează ce alimente îţi provoacă disconfort digestiv şi evită-le, înlocuindu-le cu altele, cu valoare nutritivă asemănătoare.
Dacă lactatele, sursă bună de calciu, îţi produc tulburări digestive, compensează lipsa lor cu alimente pe care le tolerezi mai bine: migdale, broccoli, spanac, seminţe de susan.
Evită alimentele grase, prăjelile, condimentele, dulciurile şi adu în meniurile zilnice mai multe legume, fructe, cereale, seminţe, care-ţi conferă un plus de vitamine, minerale şi fibre.
Extrasfat
Rezervă-ţi timp pentru a lua masa şi mestecă pe îndelete.
Băuturile trebuie alese cu grijă
În cazul în care medicul te-a avertizat că ai colon iritabil, evită băuturile care-ţi pot afecta digestia. Printre ele se numără: cafeaua, ceaiurile verde şi negru, băuturile carbogazoase şi alcoolice. Înlocuieşte-le cu ceaiuri medicinale, de mentă sau muşeţel, suc de mere, de morcovi sau sfeclă.
Evită situaţiile stresante
Emoţiile negative, grijile, temerile sunt factori siguri în declanşarea simptomelor de sindrom de colon iritabil: dureri abdominale, balonare, constipaţie sau diaree.
Pe lângă stabilirea unei diete sănătoase, bine tolerate de organism, redu pe cât posibil, factorii de stres.
Discută cu medicul despre suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare create special pentru a trata problemele colonului, disponibile în farmacii, majoritatea având la bază fibre extrase din plante, sunt utile în echilibrarea funcţiilor colonului iritabil. Le poţi lua ca adjuvante la tratamentele prescrise de specialist.
Ce medicamente ajută?
În funcţie de simptome, medicul îţi poate recomanda un tratament medicamentos. Astfel, în caz de constipaţie poate fi prescris unul care are ca efect accelerarea tranzitului intestinal. Specialiştii mai spun că factorii emoţionali pot duce la alterări ale tractului gastrointestinal. Când stresul prelungit şi insomnia duc la apariţia sindromului de colon iritabil, medicul îţi poate indica unele somnifere.