Suplimentul care poate creşte riscul de cancer. Ai grijă să nu îl iei în exces!

3 martie 2022   Sănătate

Suplimentele alimentare pot susţine un stil de viaţă sănătos, în cazul în care sunt administrate corect. Dar, în situaţiile în care luăm aceste suplimente fără să cunoaştem prea multe despre starea noastră de sănătate şi despre efectele adverse ale medicamentelor, suplimentele alimentare ne pot face mai mult rău decât bine.

Seleniul este un mineral esenţial, în cazul unui stil de viaţă sănătos. Se găseşte în nuci braziliene, seminţe de chia şi de floarea-soarelui, ciuperci şi orez brun fiert. Acest mineral ajută la funcţionarea optimă a glandei tiroide, poate fi de ajutor în cazul imunităţii scăzute, creşte fertilitatea şi încetineşte procesele de îmbătrânire celulară. Dar, aceste beneficii pot fi resimţite doar de cei care au un aport normal de seleniu, pentru că în cazul consumului unei doze prea mari de seleniu, mineralul poate creşte, în timp, riscul de a face cancer. Potrivit unor studii din 2014, s-a demonstrat că seleniul poate contribui la dezvoltarea tumorilor canceroase. Un alt studiu arată că şoarecii hrăniţi cu selenit de sodiu au dezvoltat celule canceroase

„Îi sfătuiesc pe toţi pacienţii mei să evite absolut orice supliment alimentar care conţin seleniu sau vitamina E, inclusiv multivitamine”, afirmă dr. Marc Garnick, expert în cancer de prostată, profesor clinic de medicină la Harvard Medical School, medic oncolog la Beth Israel Deaconess Medical, citat de health.harvard.edu.

De asemenea, supradoza de seleniu poate avea şi efecte secundare imediate, precum tremur, dureri musculare, ameţeală, căderea părului sau înroşirea feţei.

Citeşte şi: Cât contează ora la care luăm medicamentele?

Consumul moderat de seleniu aduce, în schimb, beneficii importante

Supradoza de seleniu poate contribui la creşterea riscului de dezvoltare a cancerului, însă, consumul moderat a acestui mineral, poate avea efect contrar şi, anume poate scădea riscul dezvoltării acestei boli. Seleniul are efect antioxidant şi poate ajuta la recuperarea după chimioterapie. Un studiu a arătat că 67% dintre pacienţii care au trecut prin chimioterapie şi au consumat suplimente alimentare pe bază de seleniu, nu s-au reinfectat de cancer. În schimb, 20% dintre pacienţii care au făcut chimioterapie, dar cărora nu li s-a administrat seleniu, s-au îmbolnăvit din nou de cancer. Seleniul poate avea efecte benefice asupra organismului, dacă este administrat conform recomandărilor şi indicaţiilor medicale.

Anca-Teodora Popa

Mai multe