Spondiloza lombara - tot ce trebuie sa stii

18 iulie 2019   Sănătate

Spondiloza este un termen medical folosit pentru a descrie diferite forme de degenerare a coloanei vertebrale. Poate aparea in zona gatului sau in partea inferioara a spatelui (spondiloza lombara).

Pe masura ce inaintam in varsta, discurile intervertebrale din partea de jos a coloanei slabesc. Spondiloza afecteaza in special persoanele de peste 60 de ani si, potrivit specialistilor, nu apare din cauza stilului de viata, greutatii, nivelui de activitate fizica, consumului de alcool sau numarul de sarcini. 

Prin ce simptome se manifesta

lombara nu este intotdeauna simptomatica. Primele manifestari apar cand anumite excrescente osoase apasa pe anumiti nervi sau pe coloana vertebrala, provocand dureri severe, furnicaturi, amorteala in partea de jos a spatelui, slabiciune musculara, mers cu dificultate. Cei diagnosticati cu spondiloza lombara se pot confrunta si cu: senzatie de intepenire a spatelui sau incontinenta fecala sau urinara. 

Statul prelungit in sezut, de vina pentru aparitia bolii

Boala apare din cauza degradarii discurilor intervertebrale, care se comprima, ducand astfel la aparitia osteofitelor, acele „ciocuri” osoase vinovate de aparitia durerii. Sunt si alte motive pentru care spondiloza lombara poate sa apara. Unul dintre ele este sedentarismul. Insa si hernia de disc, anumite anomalii ale coloanei vertebrale, ridicarea unor greutati foarte mari sau anumite infectii care afecteaza discurile intervertebrale pot favoriza instalarea bolii.

Cum se pune diagnosticul

Pentru un diagnostic cat mai corect, medicul iti va recomanda mai multe investigatii, printre care: RMN (rezonanta magnetica nucleara), radiografie, tomografie computerizata (CT) etc.

Exista mai multe metode de tratament

In tratarea spondilozei lombare, ai la dispozitie mai multe optiuni de tratament. Medicul iti poate recomanda:

  • Fizioterapie (exercitii de intarire a musculaturii sau masaj);
  • Medicatie (antiinflamatoare nonsteroidiene etc);
  • Purtarea unei centuri lombare care sa corecteze postura corporala;
  • Schimbarea stilului de viata (mai multa miscare, scaderea in greutate, corectarea posturii corporale etc.).

Daca aceste masuri nu dau rezultatele dorite, se poate recurge la interventia chirurgicala minim invaziva. Operatia va fi necesara si daca persoana respectiva se confrunta si cu hernie de disc sau stenoza spinala. 

Mai multe