Privarea de somn te face mai puţin sociabil

Un studiu realizat recent şi publicat în Jurnalul de Neuroştiinţă a demonstrat o corelaţie strânsă între lipsa somnului şi abilitatea noastră de a „citi” emoţiile celorlalţi. În ziua de azi, oamenii dorm tot mai puţin pentru a putea face cât mai multe.

Astfel, schimbă orele de somn cu cele de muncă iar acest lucru îi afectează profund, atât din punct de vedere al sănătăţii cât şi al productivităţii. Matthew Walker, profesor de psihologie şi neuroştiinţe de la Universitatea UC Berkley afirmă ca această problemă afectează mai bine de 65% din tările în curs de dezvoltare.

„Abilitatea de a recunoaşte expresiile şi emoţiile celor din jur joacă un rol esenţial în viaţa noastră. Ne ajută să decidem dacă dorim să interacţionăm sau nu cu persoanele din jur şi dacă acestea la rândul lor doresc să interacţioneze cu noi.”

Când eşti obosit, creierul nu poate distinge expresiile faciale

Studiu Walker a condus un studiu realizat cu un număr de 18 persoane. După un somn bun, aceştia au vizionat 70 de expresii faciale diferite, de la ameninţătoare la foarte prietenoase. Apoi li s-a cerut să stea treji timp de 24 de ore şi au reluat testul măsurând bătăile inimii şi scanând funcţiile cerebrale. Rezultatele arată că în lipsa somnului, creierul nu poate distinge expresiile faciale.

Scanurile cerebrale arată că zonele din creier care sunt responsabile cu emoţia (cortexul anterior cingular şi insula anterioară) au fost pur şi simplu dezactivate.

Participanţii au perceput majoritatea expresiilor, inclusiv cele neutre sau cele prietenoase, ca fiind ameninţătoare. În plus, bătăile inimii au luat-o razna în cazul celor care nu s-au odihnit suficient şi s-a observat o întrerupere a comunicării dintre inimă şi creier, conexiune care permite corpului să transmită semnale de avarie către minte.

Lipsa somnului taie legătura dintre trup şi minte

„Pur şi simplu, lipsa somnului taie legătura dintre trup şi minte,” spune Walker. „Nu îţi poţi urma inima.” Unul dintre testele folosite în acest studiu a fost testul Rorschach, la care cei mai mulţi au avut rezultate slabe. „Somnul insuficient elimină rozul din culorile în care vedem viaţa şi conduce la o exacerbare şi supra-estimare a percepţiei pericolului. Această descoperire explică, cel puţin parţial, motivul pentru care cei care raportează un număr scăzut de ore de de somn, sunt mult mai puţin sociabili şi mai singuratici.”

Dacă prietenii tăi îţi spun că ai fost cam morocănos în ultima vreme, poate că ar trebui să te gândeşti să îţi iei timp pentru un somn bun deseară. Arianna Huffington, cea care deţine celebrul Huffington Post, vorbeşte la rândul ei despre importanţa somnului: „Dacă nu poţi face diferenţa dintre un zâmbet şi o încruntare, atunci e foarte probabil că nu te-ai odihnit suficient.”

Andrea Goldstein-Piekarski, a un student post-doctoral de la Stanford University, adaugă: „Luaţi în considerare implicaţiile pe care acest lucru le are pentru un student care studiază nopţi la rând, pentru personalul medical, pentru militarii din zonele de război şi pentru poliţiştii din tura de noapte.”

Somnul, esenţial pentru calitatea vieţii

Pe de altă parte, cercetătorii au înregistrat activitatea electrică în timpul somnului profund, când participanţii s-au odihnit în voie şi au descoperit o legătură directă între calitatea Mişcărilor Rapide ale Ochilor (REM) sau somnul cu vise şi abilitatea de a citi corect expresiile faciale. „Cu cât calitatea somnului cu vise este mai mare, cu atât mai rafinată este percepţia expresiilor faciale.” spune Walker.

Se pare că somnul cu vise ne re-calibrează busola emoţională. Acest studiu arată, odată în plus, că somnul este esenţial pentru calitatea vieţii noastre.

Eugen Popa este Trainer Personal şi Profesional. Sloganul său este „Învaţă Creşte Dăruieşte“. Eugen îşi împarte timpul între cursurile pe care le susţine, consultaţii şi dezvoltare personală. Afli mai multe despre el AICI

Mai multe