Persoanele grase ajung mai greu la succes

15 septembrie 2016   Specialiști Click! Sănătate

Nu doar că interacţionăm şi influenţăm universul înconjurător dar şi acesta, la rândul său, ne influenţează în mod direct, inconştient. Felul în care percepem universul din jur este sinonim cu modul în care acesta ne influenţează.

Ce ne influenţează viaţa

Chiar mai mult decât atât, predispoziţiile noastre, starea emoţională pe care o avem, faptul că am mâncat sau ne este foame, greutatea corporală, culorile pe care le folosim, toate acestea influenţează modul în care înţelegem şi interpretăm universul.

Corpul, psihicul şi emoţiile noastre sunt cele care creează universul nostru. Schimbă-le şi vei schimba astfel experienţa ta de viaţă.

Spre exemplu, într-un studiu realizat de Jessica Witt, psiholog la Universitatea din Colorado, aceasta a observat că sistemul nostru vizual modifică şi deformează obiectele din jurul nostru şi distanţele până la ele, în funcţie de forma şi greutatea noastră corporală.

Cu cât este mai dificilă acţiunea, cu atât va apărea mai mare în ochii noştri! Una dintre explicaţii ar fi aceea că aceste „erori” s-au dezvoltat de-a lungul timpului pentru a ne ajuta să luăm decizii mai rapide.

Cu cât o persoană este mai ponderală cu atât mai departe va vedea linie de sosire

În 2005, Witt şi colegii săi au realizat un studiu în care au cerut unor jucători de baseball să se uite la cercuri desenate pe un afiş ca să aleagă pe cel care era de aceeaşi dimensiune cu cea a unei mingi de fotbal. Cei mai buni dintre ei, cei care în medie lovesc mingea cel mai bine, au spraestimat dimensiunea mingii iar cei mai slabi din punct de vedere al performanţei sportive au subestimat-o.

Aceleaşi rezultate au fost obţinute şi în cazul jucătorilor de golf. Un studiu similar face referire la vârstă, greutate sau starea fizică pe care o avem. Persoanele care suferă de obezitate văd obiectele din jurul lor ca fiind mult mai departe.

Spre exemplu, cu cât o persoană este mai ponderală cu atât mai departe va vedea linie de sosire sau obiectele la care trebuie să ajungă. Rezultatele au fost de-a dreptul şocante: kilogramele în plus dublează practic estimările vis-à-vis de o anumită distanţă ceea ce ne duce cu gândul la faptul că acesta poate fi unul dintre motivele pentru care aceste persoane au dificultăţi în a se apuca de sport.

Suntem mai influenţabili decât ne place să credem

Un alt studiu arată că oamenii văd o pantă mai dificilă sau mai uşoară în funcţie de vârstă, starea de oboseală sau greutatea rucsacului pe care îl cară.

După cum vedem, suntem mult mai influenţabili decât ne place nouă să credem. Acest lucru poate să lucreze împotriva noastră sau pentru noi. O vorbă din bătrâni spune că un om prevenit este un om pregătit.

Cum putem deci să prevenim această influenţă şi, chiar mult mai mult de-atât, cum o putem utiliza în folosul nostru? Între noi şi univers se află simţurile noastre. Cu ele percepem iar modul în care facem acest lucru influenţează comportamentul nostru. De aceea este important să acţionăm asupra lor.

Imaginaţia, o unealtă la îndemână

Exact aşa cum simţurile distorsionează de la sine într-un sens, putem să le facem să distorsioneze în sensul dorit de noi. Acest lucru se realizează extrem de simplu pentru că avem la îndemână exact unealta necesară: imaginaţia.

Întregul univers se află în mintea noastră iar modul în care acesta este reprezentat se datorează aproape în totalitate imaginaţiei noastre (ce-i drept, de multe ori necontrolată). Modificarea percepţiei poate fi realizată foarte uşor atunci când schimbăm modul în care privim sau interpretăm ceva anume.

Putem deci, volitiv, să modificăm dimensiunea sau viteza sau poziţia unei mingi înainte să o lovim astfel încât acea lovitură să ne pară a fi foarte uşoară. În viaţa de zi cu zi ne lovim mereu de probleme.

Însăşi cuvântul problemă este o problemă în sine. Mintea noastră percepe acest cuvânt, sensul său, ca pe ceva dificil, uneori de netrecut, ceva care ne opreşte, ne blochează, ne limitează. Doar simpla înlocuire a sa cu un alt cuvânt, mai uşor de digerat de mintea noastră, ne va schimba automat modul în care privim.

Dacă tot privim cu atâta admiraţie (uneori bolnăvicioasă) către Vest, hai să învăţăm ceva constructiv din acea direcţie.

Ai grijă la limbaj!

Casa Albă, locul de unde se dă ora exactă în lume în ziua de azi, există o cameră unde se tratează evenimentele de importanţă vitală, momentele de criză cu care se confruntă ţara. Această cameră nu este numită nici Camera de Criză, nici Camera de Dezastru ci, Situation Room! În această cameră se tratează situaţii!

Nu probleme sau crize sau dezastre, ci situaţii! Astfel, cei care merg acolo, cei care lucrează acolo, se duc să rezolve o situaţie şi, numind-o astfel, creierul şi mintea lor sunt mult mai bine pregătite şi au la îndemână resursele interioare necesare pentru a găsi cea mai bună soluţie. Sugestia mea este să fim cu toţii mai atenţi la limbajul pe care îl folosim pentru că acesta croieşte viaţa pe care o ducem.

Gândurile devin acţiuni!

Ai grijă de gândurile pe care le ai pentru că devin cuvinte Ai grijă de cuvintele pe care le foloseşti pentru că devin acţiuni Ai grijă de acţiunile tale pentru că devin obiceiuri Ai grijă de obiceiurile tale pentru că devin caracter Ai grijă de caracterul tău pentru îţi controlează destinul.

Mai multe