INTERVIU. Dr. Călin Ciubotaru: „Pacientul nu are dreptul de a solicita efectuarea anumitor analize“

18 noiembrie 2016   Specialiști Click! Sănătate

„Click! Sănătate“: Care este rolul medicului de familie?

Dr. Călin Ciubotaru: Medicul de familie are un rol determinant pentru sănătatea fiecărui pacient. Relaţia medic-pacient este o una stabilă, care se derulează pe mulţi ani, consolidându-se în timp. Medicul de familie urmăreşte gravida pe tot parcursul evoluţiei sarcinii, ia în evidenţă copilul după naştere, îi urmăreşte creşterea şi dezvoltarea, îi recomandă şi efectuează vaccinurile, diagnostichează, tratează şi supraveghează evoluţia diverselor probleme medicale pe măsură ce apar de-a lungul vieţii şi constată decesul pacientului.

Tumultul vieţii cotidiene, cât şi diversele constrângeri legislative, generează nemulţumiri de ambele părţi şi duc adesea la deteriorarea acestei relaţii. Totuşi, pentru ca medicul să-şi poată exercita profesia spre binele şi mulţumirea pacientului său, relaţia medic-pacient trebuie să funcţioneze ireproşabil. De aceea, ori de câte ori un pacient simte că a pierdut încrederea sau respectul pentru medicul său de familie ar trebui sa îşi caute un alt medic, fără a uita însă că o astfel de relaţie se construieşte în mulţi ani.

De câte ori pe an putem face analize decontate şi care sunt acestea?

Persoanele asigurate pot beneficia de diverse analize decontate de Casa de Asigurari de Sănătate, în baza biletului de trimitere eliberat de medic. În funcţie de specialitatea medicului care eliberează biletul de trimitere, acesta poate solicita diverse analize specifice specialităţii respective. Astfel, medicul de familie, cardiologul, oftalmologul sau pediatrul pot solicita analize diferite.

Pacientul nu are însă dreptul de a solicita efectuarea anumitor analize şi nu are competenţa de a le interpreta. El se adresează medicului pentru controale clinice periodice sau pentru diverse afecţiuni. În urma consultaţiei, medicul decide dacă este oportună efectuarea de analize, care sunt acestea şi cu ce periodicitate vor fi repetate. Astfel, în funcţie de patologia şi riscurile medicale ale fiecărui pacient, sunt situaţii în care anumite analize trebuie repetate şi urmărite săptămânal, lunar sau la intervale de 3, 6 sau 12 luni.

Pentru persoanele sănătoase şi cu un nivel scăzut de risc asociat pot fi intervale de mulţi ani în care să nu fie indicată efectuarea de analize de laborator. Pentru adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 ani, investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie sunt: hemoleucograma completă, VSH, glicemia, colesterolul seric total, creatinina serică; pentru adultul asimptomatic, cu vârsta de 40 de ani şi peste sunt indicate: hemoleucograma completă, VSH, glicemia, colesterolul seric total, creatinina serică, PSA la bărbaţi, TSH şi FT4 la femei.

„Click! Sănătate“: În ce condiţii acordă medicul de familie concediu medical?

Medicul de familie acordă concediu medical în caz de boală, pentru o perioadă de maximum 10 zile calendaristice, concediu de sarcină şi lăuzie, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi concediu de risc maternal la recomandarea medicului de medicina muncii. El poate acorda aceste concedii doar ca o consecinţă a actului medical propriu, prin urmare nu poate acorda concediu medical pentru mamele copiilor internaţi în spital sau trataţi de medicul pediatru, la externarea pacienţilor din spital, sau la recomandarea medicului specialist din policlinică.

Fiecare medic are dreptul şi obligaţia de a finaliza actul medical inclusiv cu eliberarea de concediu medical, reţeta compensată, interpretarea investigaţiilor efectuate, clarificarea diagnosticelor şi a recomandărilor adresate pacientului.

Câte trimiteri se pot lua de la medicul de familie, în ce condiţii se dau şi ce valabilitate au?

La fel ca şi în cazul trimiterilor pentru analize sau investigaţii, medicul hotărăşte în urma consultaţiei efectuate dacă în cazul respectiv îi este depăşită competenţa fiind necesară o consultaţie de altă specialitate, situaţie în care va elibera bilet de trimitere. Valabilitatea unei trimiteri este de 30 zile de la data eliberării până la data efectuării consultaţiei.

Care este rolul cardului de sănătate, cand trebuie utilizat şi ce informaţii conţine?

Cardul de sănătate are rolul de a certifica electronic faptul că pacientul s-a prezentat la medic. În lipsa cardului de sănătate serviciile medicale nu sunt validate de Casa de Asigurari de Sănătate (exceptând situaţia în care cardul nu a fost încă emis).

Cardul este indispensabil în toate locurile în care pacientul beneficiază de servicii medicale decontate total sau parţial de CAS: medic de familie, policlinică, laborator, spital, farmacie. Pe card sunt stocate doar datele de identificare ale pacientului, fiind un instrument de control. El nu conţine datele medicale şi istoricul pacientului.

Ce servicii include pachetul de bază?

Pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală primară cuprinde serviciile medicale de care beneficiază persoanele asigurate, cum ar fi servicii medicale curative pentru urgenţe medico-chirurgicale, afecţiuni acute, subacute, acutizările unor afecţiuni cronice şi pentru afecţiuni cronice, precum şi servicii medicale de prevenţie şi profilaxie.

Alte servicii medicale incluse sunt cele medicale la domiciliu (pacienţi nedeplasabili, sugari, copii cu boli infecto-contagioase, lăuze), serviciile medicale adiţionale (EKG, ecografie generală - efectuate de medicii care au aceste competenţe) sau servicii de administrare de medicamente.

Mai sunt cuprinse activităţi de suport (eliberarea documentelor: concediu medical, bilete de trimitere, prescripţii medicale, adeverinţe medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri, acte medicale necesare copiilor aflaţi în plasament din cadrul sistemului de asistenţă sociala şi protecţia copilului, adeverinţe medicale pentru înscrierea în colectivitate - eliberate la efectuarea examenelor anuale de bilanţ ale preşcolarilor şi elevilor şi numai la înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ şi avize epidemiologice pentru (re)intrare în colectivitate, precum şi eliberarea certificatului medical constatator al decesului

Cine beneficiază de medicamentele compensate?

De medicamente compensate beneficiaza persoanele asigurate, în baza prescripţiei medicale reglementate de norme şi protocoale medicale. Totalul prescripţiilor de medicamente compensate de care poate beneficia un pacient într-o lună calendaristică, indiferent de numărul medicilor care au efectuat aceste prescrieri, este plafonat numeric (maximum 7 medicamente, maximum 3 din lista B) şi valoric.

CV

Absolvent Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Bucureşti

Medic primar medicină de familie

Competenţă în planificare familială

Mai multe