Dr. Andreas Vythoulkas: „Pe măsură ce anii trec, rezerva ovariană scade”
Despre vârsta optimă pentru a naşte un copil, dar şi despre cauzele infertilităţii, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstretrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Infertilitatea a devenit o problemă cu care se confruntă tot mai multe cupluri din ţară.
Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România, 16,8% din populaţia fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate. Astfel, aproximativ 1 din 5 cupluri care îşi doreşte cât mai curând un copil nu a reuşit să obţină o sarcină până în prezent.
Vârsta femeii este una dintre cele mai importante cauze ale întârzierii apariţiei unei sarcini, a precizat dr. Vythoulkas. Femeile tind să facă carieră şi abia după 30 de ani se gândesc să nască un copil. Automat, lucrurile devin mai dificile. Deoarece, pe măsură ce anii trec, rezerva ovariană scade constant.
Din punct de vedere al fertilităţii unei femei şi al sănătăţii ovocitelor ei, cea mai bună perioadă pentru a concepe un copil este între 18 şi 24 de ani. Aşadar, până la vârsta de 30 de ani, este indicat ca o femeie să nască primul copil, a continuat dr. Vythoulkas.
Odată cu trecerea anilor, la femei, apar sau se accentuează unele probleme ginecologice ce pot împiedica apariţia unei sarcini –infecţiile, leziunile la nivelul trompelor uterine, tumorile benigne (fibromul uterin), endometrioza, precum şi sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, la fel de multe pot fi şi problemele medicale de tip masculin, cele mai importante fiind legate de afecţiunile spermei.
Din păcate, 60% dintre cuplurile care au probleme de infertilitate consideră că stresul este principalul motiv pentru care nu pot concepe un copil. Dar, de fapt, nu este un motiv de infertilitate absolut.
În cazul în care un cuplu are timp de un an contacte sexuale neprotejate şi regulate, în perioadele fertile ale femeii, dar nu a rezultat o sarcină, este indicat să apeleze un medic specialist, a declarat dr. Andreas Vythoulkas.
Statisticile actuale nu sunt încurajatoare, tocmai de aceea recomand cuplurilor care încearcă de mai mult de un an de zile să obţină o sarcină pe cale naturală să ceară ajutorul medicului specialist în infertilitate. Odată ce cuplul primeşte un diagnostic corect, atunci se stabileşte şi tratamentul cel mai potrivit problemei pe care o are, a mai precizat dr Vythoulkas.
Nu toate problemele de infertilitate sunt rezolvate cu ajutorul fertilizării în vitro – doar o treime din cazuri. Unele se pot trata cu medicamente, cu operaţie laparoscopică – totul depinde de diagnosticul pus.