Ce trebuie să ştiţi despre conturarea gingiei

Sunt şi cazuri în care dinţii sunt expuşi mai mult decât în mod normal, caz în care tot microchirurgia estetica stomatologica conturareaza gingia pentru ca zambetul sa fie atragator. Există mai multe cauze care pot determina aspectul inestetic al gingiilor. Pe lângă transmiterea ereditară, gingiile mici pot fi cauza unor probleme de sănătate sau administrării anumitelor medicamente. Gingiile care fac dintii să pară mai lungi sunt de regulă generate de retragerea gingiei până la descoperirea rădăcinii dintelui. Este parte din munca mea să am grijă şi de sănătatea gingiilor pacienţilor mei, fie că vin pentru o carie, fie că vin pentru albirea dinţilor. De cele mai multe ori, gingiile sunt „casă bună” pentru bacterii, mai ales cand nu sunt ingrijite in mod corespunzator, caz în care acestea se inflamează în jurul dintelui. Cu toate acestea, este important să ştiţi că nu toate inflamaţiile gingiei produc la parodontoza, ci câteva stadii reversibile ale inflamaţiilor gingivale, care cu tratament şi igienă corespunzătoare se pot trata sau regenera. Bolile gingivale pot fi ţinute la distanţă printr-o igienă corectă de îndepărtare a plăcii bacteriene prin periaj, aţă dentară si duş bucal. Sunt şi cazuri în care conturarea gingiei este subiectul programării consultului la stomatolog: aşa cum poţi merge la o clinică estetică pentru servicii de înfrumuseţare si estetica gingiei poate fi un factor motivant pentru a te prezenta in cabinetul stomatologic. De multe ori, după ce se privesc în oglindă pacienţii exclamă „wow, parcă nu sunt eu!. Conturarea gingiei este considerată a fi o procedură cosmetică. În cele mai multe cazuri nu este o procedură absolut necesară din punct de vedere medical, ci una pentru care oamenii optează pentru a avea un zâmbet mai frumos. Cu toate acestea, unii pacienţi sunt supuşi unor astfel de intervenţii ca parte a unor proceduri parodontale necesare, cum ar fi: alungirea coronară, reducerea buzunarelor(pungilor parodontale) şi procedurile regeneratoare. Gingivita sau inflamaţia gingiei de regulă precede parodontopatia. Cu toate acestea, este important să ştiţi că nu toate inflamaţiile gingiei duc la parodontoza. În stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placa bacteriană care se depun pe dinţi cauzează inflamaţia gingiei şi sângerarea acesteia la periaj. Chiar dacă gingia este inflamata, dintii rămân fixaţi în os neproducandu-se nici o lezare ireversibilă a acestuia în prima etapă. Foarte mulţi medici stomatologi generalişti precum şi medici parodontologi pot efectua procedura de conturare a gingiei, singura garanţie a alegerii acestuia o reprezintă experienţa în domeniu şi reuşita intervenţiilor realizate. Cum se realizează conturarea gingiei?

Când vine vorba de contouring (conturare), pe lângă aplicabilitatea în domeniul de beauty şi make-up, această tehnică este folosită, cu aparate specializate evident, şi în domeniul stomatologic în ceea ce priveşte corectarea gingiilor. Conturarea gingiei se realizează în cabinetul stomatologic de către medicul stomatolog. În prezent, medicii folosesc bisturie, lasere şi radiochirurgie pentru a efectua această procedură. Întrebaţi-vă medicul stomatolog care este cea mai bună tehnică pentru situaţia dumneavoastră.

Înainte de intervenţia chirurgicală, medicul consulta şi analizează situaţia pentru a-şi stabili planul exact care trebuie urmărit şi ceea ce se urmăreşte în urma efectuării intervenţiei. De multe ori, se foloseşte un marker sau un creion pentru a marcă nouă linie a gingiei. În acest fel, se poate observa şi de către pacient cât de multă gingie va fi înlăturată precum şi modul în care linia gingiei va fi reconfigurata.

Un anestezic local poate fi efectuat pentru a amorţi zona. Uneori, pentru rezultate pe termen lung, este necesar să fie îndepărtat şi din osul aflat în partea din faţă a rădăcinii dintelui.

În ziua intervenţiei se recomanda odihnă şi limitarea activităţilor fizice. Vindecarea gingiilor poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Pentru a ajuta procesul vindecării, vă recomand să urmaţi următoarele instrucţiuni:

Pentru a uşura durerea luaţi un antiinflamator. Nu luaţi aspirină pentru că poate provoca sângerări. În primele zile de la intervenţie consumaţi alimente moi, reci cum ar fi: ouăle, iaurtul, brânză de vaci, legumele moi şi îngheţată. Evitaţi alimentele condimentate sau cele cu seminţe până când gingiile nu s-au vindecat în totalitate. Urmaţi instrucţiunile medicului cu privire la periajul dentar. Masati-va gingiile bland pentru a stimula circulatia sangelui in zona respectiva,dar asta numai dupa 48 de ore de la interventie.

Ca şi riscuri ale conturării gingiilor se prezintă doar unul singur care este notabil si anume faptul că poate recidiva. În ceea ce priveşte reacţiile alergice, am auzit destule mituri, însă în acest moment aceste riscuri au scăzut foarte mult pentru ca anestezicele folosite în prezent sunt mult mai puţin alergogene decât cele folosite în trecut, cele precum xilina. Anestezicele alergogene nu mai sunt folosite in clinicile medicale în care prioritatea este sănătatea pacienţilor şi calitatea serviciilor oferite.

Totuşi se recomandă o scurtă discuţie minuţioasă pe tema anestezicului înainte ca acesta să fie folosit pentru a evita orice neplăcere. Ca şi intenstiate a procedurii, pacienţii pot simţi o uşoară usturime dupa intervenţie în zona în care s-a lucrat, însă recuperarea este rapidă, în câteva zile de la intervenţie totul revine la normal.

Gingiile, ca şi cuticulele unghiilor, pot acoperi în scop protectiv dintele. Cu toate acestea, există persoane care nu sunt deranjate de aspectul inestetic al gingiilor, însă există şi persoane pentru care gingiile sunt un factor de stres, fie din cauza estetică, fie din cauză de igienă. Conturarea gingiilor poate fi soluţia optimă, minim invazivă ce se poate utiliza atât în înfrumuseţarea danturii, cât şi în prevenirea unor boli mai grave, precum parodontoză.

Andra Custura, medic stomatolog la Andra Smile.

Mai multe