Ce trebuie să ştii înainte de a merge de dentist

16 noiembrie 2017   Specialiști Click! Sănătate

Am stat de vorbă cu medicul stomatolog Alexandra Diroescu despre ce se petrece imediat cum ai trecut pragul unui cabinet de stomatologie astfel încât totul să decurgă bine.

La prima întâlnire cu medicul tău dentist vei completa o fişă medicală personală care trebuie să cuprindă datele de identificare: nume, prenume, codul numeric personal, adresă, număr de telefon, precum şi istoricul medical: afecţiuni trecute şi prezente, alergii, intervenţii chirurgicale.

Cât de importantă este anestezia?

Este foarte important să îi spui medicului dacă suferi de o boală cronică, contagioasă sau nu, deoarece el va lua toate măsurile de siguranţă atât pentru tine, cât şi pentru personalul implicat. Va adapta spre exemplu anestezia în cazul unei afecţiuni cardiace sau va recomanda profilaxie cu antibiotic în cazul unui deficit imunitar.

De asemenea medicul trebuie să ştie dacă, şi la ce eşti alergic, dacă ai mai facut anestezie la dentist şi dacă au existat urmări. În cazul în care nu ai mai făcut, este necesară o testare a substanţei anestezice pentru a evita eventuale reacţii nedorite.

Medicaţia sau substanţele pe care le foloseşti trebuie menţionate deoarece ele pot interacţiona cu anestezicul sau manoperele efectuate. Vei întâlni întrebări despre somnifere, antidepresive sau chiar stupefiante.

Trebuie să ştii că fişa medicală este confidenţială, la ea având acces doar personalul medical avizat, iar încălcarea acestei condiţii este ilegală. De aceea nu ezita să răspunzi complet la toate întrebările, deoarece de acest fapt poate depinde chiar şi viaţa ta.

Află cum poţi scăpa de paradontoză cu ajutorul propriului tău sânge AICI

După ce se va stabili afecţiunea şi diagnosticul clar, se va elabora un plan de tratament pe care medicul este obligat să ţi-l aducă la cunoştinţă, fapt pentru care vei semna un consimţământ informat. Ţi se vor prezenta avantajele şi riscurile fiecărei manopere în parte, precum şi costurile aproximative.

Lasă panica la uşa cabinetului

Acum să trecem la lucru. Specialistul nostru, medicul stomatolog specialist în implantologie Alexandra Diroescu ne transmite că scaunul stomatologic este de cele mai multe ori destul de confortabil pentru a crea un mediu relaxat şi plăcut. Deci frică nu trebuie să pună stăpânire pe psihicul tău mai ales.

Medicul va lucra cel mai probabil la orizontală, ajutat de asistenta lui. Vei avea în permanenţă un aspirator pentru apă şi salivă plasat pe partea pe care medicul nu lucrează sau manipulat de către asistentă. În timpul anumitor manopere vei purta chiar şi ochelari de protecţie. Poziţia capului trebuie să fie doar uşor înclinat spre medic şi nu pe spate sau în piept, aceste poziţii fiind incomode şi ducând rapid la dureri cervicale. În cazuri speciale te va orienta el astfel încât accesul său să fie cât mai facil.

Necesarul de ustensile şi igiena lor

Deşi pare oarecum bizar este bine să fii atent la trusă şi la seringa pentru anestezie. Ele trebuie să fie împachetate în pungi speciale sigilate şi datate. Acul va fi desigilat în faţa ta iar fiola trebuie să fie nouă. Chiar şi restul instrumentelor sunt ambalate individual sau în cutii speciale.

Ce să eviţi înainte de vizata la stomatolog

Chiar dacă nu îţi place, vizita la medicul stomatolog ar trebui făcută cu regularitate deoarece sănătatea orală este vitală pentru o viaţă sanătoasă.

Cariile existente trebuie tratate fără a amâna acest aspect, periajul dentar sau tratamentul cu air flow trebuie făcute după ce te-ai consultat cu medicul stomatolog, iar spaţiile lipsă rămase în urma extracţiilor trebuie îngrijite corespunzător pentru a evita migrarea dinţilor. Dacă ştii că ţi se va efectua o anestezie este indicat să mănânci şi să te odihneşti bine înainte de programare.

Cu o ora înainte este recomandat să nu mănânci mai mult de o gustare uşoară şi să nu fumezi, iar în ziua respectivă este indicat să nu consumi cofeină (cafea, ceai negru sau verde, coca cola, energizante) şi nici alcool.

Asigură-te că ai mereu cu tine o periuţă de dinţi şi pastă dentară astfel încât ori de câte ori simţi nevoia, să îţi periezi dantura. Sper că informaţiile îţi vor fi de folos şi vei merge cu mai multă încredere la medicul tău dentist.

Dr. Stomatolog Alexandra Diroescu

Specialist în Implantologie,

Bucureşti, Contact: 0721.805.239

Mai multe