Ce trebuie să faci după fertilizarea in vitro pentru a avea succes
Am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, pentru a afla ce anume se întâmplă după transferul embrionar, care este perioada de repaus, dar şi care sunt testele ce indică existenţa sarcinii, dar şi la cât timp trebuie să le facă.
Fertilizarea in vitro este o procedură ce se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, cuprinde mai multe etape şi, în esenţă, înseamnă crearea unui embrion uman în afara corpului.
Stimularea ovariană este procedura prin care se doreşte obţinerea mai multor ovule ce urmează a fi supuse fertilizării. Însă, pentru obţinerea acestor ovule este necesară stimularea ovarelor cu ajutorul tratamentelor medicamentoase, adaptate nevoilor fiecărei femei. Din nefericire, acestea nu garantează recoltarea ovulelor întotdeauna, existând şi cazuri în care femeile nu pot produce mai mulţi foliculi.
Puncţia este procedeul prin care se recoltează ovocitele şi nu este deloc dureroasă.
Fertilizarea ovocitelor este o etapă importantă a procedurii de fertilizare in vitro şi constă în „împreunarea” ovocitelor colectate cu material seminal donat de partener. La finalul acestei etape, medicul specialist va şti care este numărul de embrioni ce pot fi transferaţi în uter.
Transferul embrionar se poate face fie în faza de embrion - la 72 de ore după fertilizare, când sunt transferaţi cei mai viguroşi embrioni -, fie în faza de blastocist - după 5-6 zile de la recoltare, embrionii ajung la stadiul de blastocist.
Imediat după ultima procedură, cea a transferului embrionar, urmează o perioadă de repaus. Unele femei pot să nu simtă ceva special, iar altele să resimtă câteva crampe abdominale. Recomandările medicale sunt pentru a evita efortul fizic pe o perioadă de cel puţin 3-4 zile de la efectuarea transferului embrionar.
Revenirea la locul de muncă şi la alte activităţi cotidiene se poate face la 48 de ore de la intervenţie, dar cu dozarea efortului. Urmează o perioadă de 12-15 zile până la efectuarea testului hCG, cel care arată dacă procedura de fertilizare in vitro a avut sau nu succes.
Gonadotropina corionică sau hCG este un hormon secretat de învelişul exterior al embrionului ce se dezvoltă în uter. Creşterea concentraţiei acestui hormon, numit şi hormon de sarcină, este primul semn ce confirmă existenţa sarcinii.
Există două tipuri de teste hCG: unul calitativ, ce detectează prezenţa hormonului în sângele femeii, şi unul cantitativ, denumit şi beta hCG, ce măsoară cantitatea de hormoni din sânge. Valoarea crescută a acestui hormon indică reuşita procedurii de fertilizare in vitro, existenţa sarcinii. Iar pe măsură ce zilele trec, creşte şi valoarea acestui hormon.
În mod firesc, vor apărea şi primele semne de sarcină: sâni sensibili la atingere, halourile din jurul sfârcurilor se închid la culoare, apar uşoare stări de somnolenţă, slăbiciune, greaţă. Confirmarea sarcinii se va face prin examen ecografic.
O sarcină obţinută prin fertilizare in vitro nu se diferenţiază cu nimic faţă de una obţinută normal. Şi, la fel ca în cazul unei sarcini normale, şi sarcina prin FIV este supusă unor riscuri, complicaţiile pot apărea în principal dacă vârsta gravidei este mai mare ori dacă este vorba despre o sarcină multiplă.
Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate, Bucureşti Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro