Ce alegi: periuţa electrică sau periuţa clasică? Stomatologul îţi dă răspunsul!
Ce alegem când varietatea de periuţe e din ce în ce mai mare
În comerţ există o varietate foarte mare de periuţe, iar de cele mai multe ori nu ştim pe care să o alegem, care este mai bună. „Periuţa clasică este bună atât timp cât pacienţii ţin cont de instructajul pe care-l oferă medicul stomatolog, pentru că, după o lună, o lună şi jumătate perii periuţei se evazează de la folosire, şi atunci ea nu mai este activă, adică trebuie schimbată. Noi recomandăm adulţilor periuţe electrice, chiar şi în cazul copiilor până ei învaţă cum să se spele pe dinţi. Periuţa este foarte bună, toate periuţele sunt foarte bune, dacă noi ştim să ne spălăm pe dinţi”, spune medicul stomatolog Adriana Celebidache.
Cum se realizează periajul corect
Periajul dinţilor este diferit pentru fiecare dintre noi, însă este o etapă care include mai mulţi paşi. „Periajul corect înseamnă, în primul rând, clătirea gurii, aruncarea apei şi punerea pastei de dinţi pe peria uscată. Se începe din partea posterioară şi apoi spre mezial (spre mijlocul feţei), periajul începând de la fiecare arcadă, de la baza dinţilor. Pentru arcada de jos, mişcarea este una de scoatere (adică de jos în sus, pe fiecare parte a arcadei de 10 ori, pe partea interioară şi apoi pe partea inferioară. Mişcarea periuţei nu se face niciodată orizontal sau vertical. Pentru arcada de sus, mişcarea este invers – de sus în jos – tot de 10 ori, tot de scoatere, pe fiecare parte. Periajul durează până la un minut-un minut şi jumătate, nu câteva secunde”, explică doamna doctor Adriana Celebidache.
Alte recomandări pentru adulţi şi copii cu aparat dentar
Sunt mulţi oameni care au lucrări la nivelul danturii şi copii de toate vârstele care poartă aparat dentar, însă ei trebuie să se ţină cont de anumite reguli. ”La adulţii şi copiii care poartă aparat duşul dentar este foarte bun. Recomandate sunt periuţa clasică şi duşul dentar la cei care au lucrări protetice în gură sau la copiii cu aparat dentar, ei trebuind să meargă la stomatolog din trei în trei luni pentru profilaxie, obligatoriu”, adaugă doamna doctor Adriana Celebidache.
Igiena orală trebuie să fie importantă şi pentru copii, iar cei care joacă un rol important în această formare sunt părinţii care trebuie să-i înveţe pe cei mici cum să se spele pe dinţi şi să-i ducă la stomatolog. ”Aş face instructajul privind spălatul dinţilor încă de pe băncile şcolii, atunci când are loc <săptămâna altfel>. Să facem nişte ore de informare şi de igienă pentru ei”, spune doamna doctor.
Aşadar, concluzia este că indiferent de periuţa aleasă (clasică sau electrică), important este să ştim să ne spălăm pe dinţi.
Adriana Celebidache, de la Clinica Dentexecela 3