Ce afecţiuni poţi trata cu ajutorul autohipnozei

Utilizarea sa ne poate ajuta pentru a rezolva o problemă sau pentru a obţine o stare plăcută şi naturală de relaxare profundă, o concentrare mentală sporită sau orice alt scop ne dorim. Pentru a putea discuta despre Authohipoză însă, trebuie însă să o definim mai întâi şi să vedem care este diferenţa dintre hipnoză şi autohipnoză.

Diferenţa majoră dintre autohipnoză şi hipnoză, sau şedinţa de hipnoză condusă de o altă persoană este aceea că în autohipnoză lucrezi singur, fără prezenţa, ajutorul sau intermedierea nimănui. Acest aspect este privit ca un avantaj de unii şi ca un dezavantaj de alţii.

Avantaje şi dezavantaje

Cei care îl privesc ca pe un dezavantaj preferă de obicei să fie conduşi într-o stare de transă şi reacţionează mult mai bine, mai rapid atunci când cineva le spune ce să facă. Acest gen de persoane preferă ca altcineva să conducă şedinţa şi să le dea sugestiile dorite. Cei care îl privesc ca pe un avantaj, din contră, preferă să deţină un control total asupra procesului, de al intrarea în starea de transă şi până la finalul şedinţei. Autohipnoza îţi oferă această autonomie completă.

Este o cheie care ne ajută să deschidem larg poarta minţii noastre subconştiente şi să explorăm adâncurile fiinţei noastre. Această tehnică este folosită cu predilecţie pentru a rezolva anumite probleme sau pentru a crea noi aptitudini sau a dezvolta anumite abilităţi şi mai puţin pentru a descoperi cauzele problemelor.

Utilizarea acestei tehnici

Poţi folosi autohipnoza atât în mod terapeutic cât şi ca metodă de dezvoltare personală şi profesională. În momentul de faţă autohipnoza este folosită la scară largă în domeniul medical, având o arie foarte mare de utilizare, de la tratarea migrenelor, la tratarea anxietăţii după o intervenţie chirurgicală, de la tratara enurezisului nocturn la analgezia post-operatorie la naştere.

Hipnoza şi implicit autohipnoza sunt termeni care de-a lungul timpului în gândirea populară au fost asociaţi cu trucuri de control al minţii, iluzionism, magie, pendul fermecat şi alte mituri cel puţin amuzante. De fapt, autohipnoza este mai puţin misterioasă şi mai mult ştiinţifică şi „lumească” decât ai putea să crezi.

Ce este autohipnoza

Cuvântul hipnoză provine din cuvântul grecesc „hypos” care se traduce prin somn. Hipnoza este o abreviere a termenului neuro-hipnotism, care în traducere liberă înseamnă somn al sistemului nervos. Termenul de hipnoză a fost folosit pentru prima dată de către neurochirurgul de origine scoţiană, Dr. James Braid (1976- 1860).

Ca să demitizăm toate credinţele populare şi să pornim cu o înţelegere corectă, hipnoza şi implicit autohipnoza nu sunt stări de somn. De fapt, eşti perfect conştient de tine şi de ceea ce se întâmplă cu tine sau în jurul tău. Legenda spune că Dr. Braid a regretat instant atunci când a numit această stare drept „hipnoză” pentru că oamenii o privesc automat ca pe o stare de somn, de somn al conştiinţei, deci ca pe o stare de inconştienţă. A încercat să schimbe numele dar era prea târziu. Lumea l-a preluat şi aşa a rămas.

Aşadar, autohipnoza NU ESTE:

– O stare de inconştienţă

– Control mental

– Somn profund

– O stare alterată a minţii

– O formă de terapie mistică

–Nu eşti în stare de inconştienţă – Nu adormi

– Nu pierzi controlul

– Nu faci nimic din ceea ce nu vrei să faci

– Te simţi extrem de bine la final. Hotărăşti singur/ă ce vrei să fii, să ai, să ştii, să poţi, etc.

Exact ca şi în cazul hipnozei, autohipnoza este atât o stare, cât şi un proces şi se foloseşte de puterea intrinsecă a minţii pentru a obţine rezultatele dorite. Cu toţii avem un creier şi o minte. Acestea sunt astfel create încât să poată fi exploatate la maxim iar autohipnoza ne permite să facem acest lucru. Este metoda care ne ajută să descoperim ce butoane să apăsăm şi ce pârghii să mutăm, metaforic vorbind. Deşi poate că sună un pic complex, este de fapt mult mai simplu decât atât.

Un alt mod de a descrie autohipnoza ar fi „inducţia hipnotică auto-realizată”. Cu alte cuvinte, mă bag singur într-o stare de transă. Exact ca atunci când ascult o melodie care îmi place foarte mult sau, când urmăresc un film de acţiune sau, când mă îndrăgostesc. Dacă ai ajuns să citeşti acest articol şi dacă ai rezistat să îl citeşti până aici ştiu cu certitudine ceva despre tine: ai o minte deschisă! Şi asta este excelent! Pentru ca orice tehnică de inducţie hipnotică, fie ea hipnoză ghidată de un specialist sau o tehnică de autohipnoză prin care lucrezi tu cu tine, este nevoie să ai o minte deschisă. Ce înseamnă o minte deschisă?

Acea stare interioară de atitudine receptivă, non-critică sau şi relaxată. Dacă eşti sceptic, neîncrezător şi aştepţi să îţi dovedească tehnica cum poate face minuni cu mintea ta, îţi reamintesc: nu este magie aici. Aşa că, dacă vrei să funcţioneze deschide-ţi mintea către nou şi încearcă să foloseşti cât mai mult din marea ei putere. Adică vrei să zici că îmi cer să cred fără să cercetez? Într-un fel da dar, mai degrabă aş descrie această atitudine ca o stare precum cea pe care o avem când ne trezim dimineaţa şi mergem la pomul de Crăciun să vedem ce cadouri ne-a adus moşul. Mergem cu inima şi mintea deschisă, gata să ne bucurăm de ce vom descoperi.

Cum se simte autohipnoza

Când te afli într-o stare de transă, eşti într-o stare mentală diferită, uşor modificată. Reţine, eşti tot timpul în control, doar că atenţia ta se focalizează, se concentrează pe un singur punct sau stimul şi devine extrem de centrată. În această stare de atenţie şi concentrare sporită a minţii conştiente mintea subconştientă este mult mai receptiva la sugestiile pe care vrei să i le transmiţi. Starea se transă este o scurtătură prin care poţi să ajungi la subconştientul tău.

Ca să înţelegi mai uşor, îţi spun că în multe momente din viaţa ta ai fost în transă, doar că nu conştientizezi şi nu acorzi atenţie conştientă acestor momente:

– Visezi uneori cu ochii deschisi? Ţi se întâmplă să te pierzi printre gânduri şi imagini şi să nu mai auzi nimic în jurul tău, să nu mai realizezi cât timp a trecut dar să te simţi excelent la final?

– Ţi se întâmplă să mergi la teatru, film sau orice spectacol care reuşeşte să te captiveze şi la final îţi dai seama ca nu mai ştii pe ce rând ai stat, cine a fost lângă tine sau dacă sala a fost plină?

Ei bine, în astfel de situaţii te afli într-o stare de transă hipnotică. Acum gândeşte-te că prin autohipnoză îţi poţi induce singur aceste stări mentale şi mai mult poţi să şi alegi cum să te foloseşti de ele. Poţi să foloseşti această transă hipnotică doar pentru a te relaxa, a-ţi linişti mintea şi corpul sau pentru a te autovindeca, îmbunătăţii, dezvolta şi evolua.

Ce poţi trata cu ajutorul acestei terapii

Autohipnoza poate fi utilizată pentru a trata o mare varietate de probleme emoţionale, comportamentale, dar şi clinice. De exemplu, mulţi oameni folosesc autohipnoza pentru a face faţă mai uşor problemelor cotidiene.

Creşte stima de sine

Autohipnoza poate spori încrederea de sine şi chiar ajuta oamenii să îşi dezvolte noi competenţe.

Te ajută să scapi de fumat

Poate fi folosită, de asemenea, pentru a depăşi obiceiuri nocive ca fumatul sau mâncatul în exces, dar şi pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive. S-a dovedit că autohipnoza este extrem de utilă şi în tratarea de diverse dureri fizice uşoare sau boli cronice. Atenţie însă, în cazul bolilor şi durerilor cronice terapia prin autohipnoză se face doar sub îndrumarea unui medic, terapeut, psihoterapeut sau psiholog calificat.

Un bun remediu în cazul insomniei

Rezultate excelente ale aplicării autohipnozei au fost raportate în tratarea unor situaţii cum ar fi: – anxietatea – tulburări de stres post-traumatic – fobii – atacuri de panică – dureri cronice – tulburări comportamentale – obiceiuri dăunătoare ( fumat, supraalimenţaţie, dependenţă de alcool) – insomnie – depresie – astm – enurezis, etc. Autohipnoza nu înlocuieşte tratamentul prescris de medic însă poate fi utilizată cu foarte mare succes în mod complementar, acolo unde este cazul, în tratamente şi terapii clinice.

Trataţi de astm prin această terapie

Într-un studiu publicat în anul 1970 în International Journal of Clinical & Experimental Hypnosis, pe o perioadă de 6 ani, 173 de pacienţi care sufereau de astm într-o fază critică au fost trataţi prin autohipnoză. La final, 82% dintre aceştia au obţinut îmbunătăţiri ale stării generale sau remiterea totală a simpomelor. Scade stresul Într-un alt studiu care a implicat peste 100 de pacienţi care sufereau de afecţiuni legate de stres, s-a constatat că 75% au considerat că simptomele lor au fost îmbunătăţite dupa 12 săptămâni de practică de autohipnoză, iar apoi într-un an 72% dintre participanţi au raportat o remisie completă a simptomelor lor. Studiul a fost publicat în anul 1980 în British Journal of Medicine.

Terapie de relaxare

Într-un studiu efectuat pe 20 de persoane s-a comparat folosirea autohipnozei cu o terapie de relaxare în gestionarea anxietăţii timp de 28 de zile. În ambele grupuri s-a dovedit o reducere semnificativă a simptomelor psihologice şi fizice ale anxietăţii. Cu toate acestea, grupul pe care s-a aplicat autohipnoza a prezentat o mai mare încredere în efectele pozitive ale tratmentului, un grad mai mare de îmbunătăţiri cognitive şi fizice.(Lucy O’Neill, Amanda Barnier şi Kevin McConkey, „Tratarea anxietăţii cu autohipnoză şi relaxare”, Hipnoză Contemporană, volumul 16, 1999).

Spune adio fobiei tale

În acelaşi studiu apare următoarea concluzie a autorilor: „Diferite studii de caz au raportat utilizarea cu succes a autohipnozei în tratarea tulburărilor de stres post- traumatic, deficienţelor vorbitului în public, simplelor fobii sau tulburărilor de panică. În general, speculaţiile anterioare şi constatările empirice sugerează că o creştere a sentimentului de încredere de sine, auto-control şi auto-eficienţă poate fi esenţială pentru ameliorarea oricărei deficienţe fizice sau mentale.”

Eugen Popa este Trainer Personal şi Profesional.

Sloganul său este Învaţă Creşte Dăruieşte. Eugen îşi împarte timpul între Cursurile pe care le susţine, consultaţii şi dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click

.

Mai multe