Cauzele care duc la hiperpigmentarea pielii

2 noiembrie 2018   Specialiști Click! Sănătate

Petele apărute în urma hiperpigmentării apar cel mai des la nivelul frunţii, obrajilor, bărbiei sau deasupra buzelor. Potrivit doctorului dermatolog Laurenţiu Vlădău, există trei cauze principale care duc la apariţia aceste probleme, identificarea lor corectă fiind esenţială pentru a stabili tipul corect de tratament şi a măsurilor viitoare de prevenţie.

1. Cauze hormonale

Modificările hormonale naturale sau cele care apar în urma unor anumite tratamente reprezintă principalii factori asociaţi cu hiperpigmentarea pielii. De obicei, aceste situaţii sunt întâlnite adeseori în perioada sarcinii, după naştere sau la femeile care iau pilule contraceptive.

„Acest tip de hiperpigmentare este denumit în termeni medicali melasmă şi apare de obicei pe diferite zone ale feţei (fruntea, nasul, obrajii sau deasupra buzelor), fapt pentru care devine mai dificil de tratat. Afecţiunea poate dispărea de la sine atunci când nivelul hormonilor revine la normal“, precizează medicul dermatolog.

2. Tratamente medicamentoase

Hiperpigmentarea poate fi cauzată şi de expunerea la anumite medicamente, substanţe chimice sau toxine, ori ca urmare a unor leziuni, acnee sau alte tipuri de afecţiuni ale pielii. În acest caz, este vorba de o hiperpigmentare post-inflamatorie (PIH), unde petele apar, de obicei, în zona în care pielea s-a inflamat după ce afecţiunea a fost tratată.

Potrivit specialistului, acneea vulgară, foliculita, dermatita atopică, dermatita de contact, lichenul simplex, psoriazismul, se pot complica şi ele cu pigmentare post inflamatorie. De asemenea, bolile endocrine, afecţiunile glandei tiroide, diabetul pot provoca pigmentarea excesivă. Există şi produse iritante folosite în tratarea acneei care au ca efect secundar hiperpigmentarea (de exemplu retinoizii, hidroxiacizii, benzoil peroxidul).

3. Expunerea solară

Expunerea în exces la radiaţiile solare este cea mai întâlnită cauză care provoacă hiperpigmentarea cutanată. Petele solare au, de obicei, o culoare maro deschis (pistrui) şi apar în zonele care sunt expuse în principal razelor UV (pe faţă, pe gât, pe piept şi pe mâini). Persoanele care au tonuri deschise până la medii ale pielii vor dezvolta pistrui, care vor deveni şi mai vizibili odată cu expunerea continuă la soare.

„Expunerea la soare fără folosirea produselor cu factor de fotoprotecţie va favoriza şi va agrava hiperpigmentarea. De obicei, melanina absoarbe majoritatea radiaţiilor ultraviolete dăunătoare ale soarelui, dar dacă pielea este expusă radiaţiilor UV prea mult timp, nu doar că pot apărea pete pe piele sau pistrui, dar există riscul ca petele deha existente să devină mai întunecate şi mai vizibile“, atenţionează medicul specialist

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie

Mai multe