Alergia la implantul dentar. Mit sau adevăr
Alergia la metale sau aliaje poate îmbrăca multe forme, de la simple la severe, de la simple reacţii la nivelul pielii până la inflamarea limbii, buzelor, gâtului sau feţei.
Astfel că am stat de vorbă cu doctorul stomatolog Alexandra Diroescu despre mitul conform căruia există persoane ce pot dezvolta alergii la anumite materiale din care se fac implanturile.
Există sau nu alergie la implanturile dentare?
Reacţia poate fi imediată, de la primul contact cu metalul, sau la distanţă, cu întârziere, după ce contactul cu acesta s-a realizat. În cazul implanturilor cele mai întâlnite cazuri sunt cele cu reacţie întârziată vizibilă la nivelul gingiei care se află în apropierea lui.
Astfel apare înroşirea gingiei, mărirea ei în dimensiuni, senzaţie de mâncărime sau arsură, uneori colorarea ei, uscăciunea gurii sau lipsa gustului.
Implanturile sunt realizate dintr-un aliaj format în cea mai mare parte din Titaniu, urmat cantitativ de Aluminiu şi Vanadiu.
Restul elementelor se găsesc sub formă de reziduuri, fiind sub 1% şi pot include nichel, fier.
Un aspect important referitor la titaniu este acela că este osteofilic, adică„iubit” de către os şi deci biocompatibil.
Care este rata de succes a unui implant dentar?
Rata de succes a implanturilor este foarte mare, de-a lungul timpului fiind extrem de cercetate şi îmbunătăţite.
Rata de eşec se află sub 5%şi aceasta se datorează unui cumul de factori cu importanţă variată, pe locul întâi fiind lipsa igienei, boli asociate, fumatul, tehnici eronate din timpul inserării sau protezării implanturilor, urmând ca pe ultimele locuri să regăsim defecte ale implantului, sinuzită asociată, reacţii alergice sau de respingere prin sisteme imune. Intr-un studiu realizat pe 1500 de pacienţi, frecvenţa alergiei la titan este foarte redusă, fiind aproximativ de 0,6%.
De cele mai multe ori se confundă alergia efectivă la titan cu cea la lucrările asociate care conţin în mod constant nichel, renumit pentru reacţiile iritative. În aceste situaţii diferenţa se face prin analize de laborator din sânge.
Este necesar un test alergogen înainte de un implant dentar?
Depistarea sursei problemei este importantă pentru evoluţia si succesul implanturilor. Analizele din sânge sunt specifice titanului sau nichelului, sau pot fi pachete speciale pentru implanturi sau lucrări dentare.
Dacă este o simplă reacţie la nichel sau crom, aceasta este cu siguranţă datorată lucrării de pe implanturi, cantitatea din aliajul implanturilor fiind extrem de mică şi insuficientă pentru a genera astfel de probleme. Soluţia este simplă, se îndepărtează lucrarea şi se foloseşte un alt tip de material, preferabil zirconiu.
Deşi orice element nou poate fi considerat corp străin şi tratat ca atare de către organismul nostru, asta nu înseamnă că dacă nu avem nicio suspiciune legată de alte alergii
trebuie neapărat să ne testăm.
Sperând că te-am liniştit în ceea ce priveşte alergia la implanturi, îţi doresc să primeşti dintele pe care ţi l-ai dorit cu încrederea că totul va fi bine.
Dr. Stomatolog Alexandra Diroescu, Specialist în Implantologie, Bucureşti, 0721.805.239